Alertă. Anomalie meteo: Vine frigul peste noi! Numai asta ne mai lipsea

Alertă. Anomalie meteo: Vine frigul peste noi! Numai asta ne mai lipsea

Meteorologii avertizează că Vortexul polar va lovi Europa. cea mai mare parte a continentului va fi lovită de aerul polar. Nici România nu va fi scutită de schimbările atmosferice în tranziția din toamna spre iarnă.

Specialiștii anunță că temperaturile au înregistrat valori cu mult peste media celor normale pentru această perioadă, însă din acest weekend, un val de aer polar urmează să lovească Europa.

Temperaturile scăzute urmează să se înregistreze până la mijlocul săptămânii următoare și în România.

Astfel, în cea mai mare parte a Europei vântul va bate cu putere, iar temperaturile vor coborî la valori cu cel puțin 10 grade față de cele normale pentru această perioadă. Cele mai scăzute valori se vor înregistra în Franța și Germania, scrie Cancan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Octombrie (zisă și „brumărel” în tradiția populară) este din punct de vedere statistic o lună de tranziție dinspre sezonul cald către cel rece, pe parcursul acestei luni făcându-și apariția în medie primele ninsori la munte, iar spre finalul ei, primul ger în depresiuni. Totuși, în ultimii 20-30 de ani octombrie a devenit tot mai mult o lună „satelit” a sezonului cald, luna de tranziție către sezonul rece fiind tot mai frecvent noiembrie.

În săptămâna 12-19 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile țării. De asemenea, regimul pluviometric va fi în general apropiat de cele normal pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Potrivit meteorologilor ANM,  în săptămâna 19-26 octombrie, temperaturile medii ale săptămânii vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile teritoriului, posibil uşor mai ridicate în zonele sudice. De asemenea, cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de mediile specifice acestei perioade. În săptămâna 26 octombrie-2 noiembrie, mediile valorilor termice este posibil să fie uşor mai ridicate decât normalul acestei perioade în cea mai mare parte a României.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cele normal pentru acest interval în regiunile intracarpatice şi uşor deficitar în restul teritoriului. Astfel, cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în regiunile vestice, centrale și normale în celelalte.