Alergic la Ambrozie? Ghinion! Suferința se prelunge prelungește până la sfârșitul lui octombrie

Alergic la Ambrozie? Ghinion! Suferința se prelunge prelungește până la sfârșitul lui octombrie

Medicii alergologi au fost sufocați anul acesta de valul de pacienți chinuiți de ambrozie, o tufă despre care românii aveau eronata impresie că e planta din care se făcea băutura nemuririi a zeilor din mitologia greacă.

Din păcate, buruiana asta este unul dintre cei mari dușmani ai omului, pentru că după o lungă expunere la ambrozie, organismul dezvoltă o reacție imunitară severă: ochii umflați, limba încărcată, nasul congestionat, mâncărimi pe toată suprafața corpului, senzația de sufocare. E sufi cient să inspiri o particulă de polen a acestei plante ca toate aceste simptome să apară. În acest sens, medicii și specialiștii de la garda de mediu vin cu vești foarte proaste: vom avea o toamnă călduroasă, plină de polen alergen de la ambrozie!

Pediatrii fac memorii către ministere pentru că holurile cabinetelor medicale sunt pline de copiii aflați în suferință din cauza acestei plante cu efect alergen puternic. Micuții sunt greu diagnosticați, pentru că inițial se manifestă ca o viroză, apoi, după ce tratamentul clasic nu dă roade, se încep testările alergologice.

Suferință, timp petrecut pe holurile spitalelor, punguțe cu siropele și picături pe care copiii ajung să le urască numai când le simt mirosul, în final primesc diagnosticul de alergie la ambrozie și… „Asta ne întrebăm noi, mamele. Și ce? Avem diagnosticul, însă ambrozia continuă să existe la fiecare colț de stradă. Copilul poate avea o zi, două în care nu intră în contact, și atunci ne bucurăm ca fraierii că a trecut sezonul și ne liniștim, lăsăm medicamentele acasă și când ajungem într-un parc, se declanșează criza!

E groaznic dacă nu avem antihistaminice și picături de nas la noi, plus că un copil de câțiva anișori nu poate să înțeleagă ce i se întâmplă, de ce i se umflă fața și arată diferit, de unde i se trage starea de rău și de ce nu se poate juca afară, cu ceilalți copii”, ne-a povestit Monica Ionescu, din București, mamă a doi copii preșcolari.

Angajat STB: „De 16 ori pe zi trec prin capătul de linie, plin de ambrozie. Simt cum mă sufoc”

„Luna august și luna septembrie mă termină! Îmi curge nasul, mă mănâncă ochii, tușesc... Eu sunt șofer la Societatea de Transport București (STB, fostul RATB) și la noi la capăt de linie, la Străulești, e plin de ambrozie. Chinul a început în urmă cu trei ani. N-am avut așa ceva pană acum!”, a spus șoferul de la STB, care trece prin locul infestat de ambrozie nu mai puțin de 16 ori pe zi. „Acum s-a copt și e cel mai rău, polenul acela zboară peste tot.

Iau pastile tot timpul pentru că altfel nu reușesc să conduc! Mi se umflă ochii de zici ca-s un broscoi! Ca să nu mai spun că nici noaptea nu pot să mă odihnesc, tot din cauza simptomelor date de această alergie. Simt că mă sufoc!”, se plânge bărbatul. El a cerut și concediu medical la un moment dat, din această cauză, însă superiorii lui l-au luat în râs, spunându-i că „alergia la ambrozie nu e boală!”. Colac peste pupăză, pe lângă chinul de zi cu zi, medicamentele costă și ele câteva zeci de lei, nu o avere, însă bani pe care dacă nu îi ai în acele momente pur și simplu nu îți mai poți desfășura viața în ritm normal.

Deși Poliția le dă amenzi, nesimțiții nu se clintesc să-și curețe terenurile

Încă din septembrie 2018, când s-a constituit, de urgență, o comisie care a aprobat normativul legii antiambrozie, agenții de la Garda de Mediu și polițiștii locali din cele 6 sectoare ale Bucureștiului trăgeau un semnal de alarmă pe care îl trag și astăzi: „Problema principală este la terenurile cu situația juridică incertă. Adică terenuri aflate într-o zonă gri, a căror proprietari nu se cunosc - doi se judecă pentru un teren sau e vorba de o retrocedare. Situația juridică nu este lămurită și nu avem cui să dăm amenda pentru că nu s-a extirpat ambrozia de pe acea suprafață privată.

Aceste proprietăți se pot afla în situația asta mai mulți ani”, ne explică un polițist local de la Mediu. Totodată, proprietarii identificați și sancționați nici nu-și curăță terenul, nici nu plătesc amenda. „În momentul de față, la nivelul Municipiului București este constituită o echipă mixtă care identifică, somează și, ulterior, sancționează proprietarii cu terenul infestat cu ambrozie. Amezile pentru persoane fizice pornesc de la 750 de lei și ajung la maxim 5.000 de lei, iar pentru cele juridice, de la 5.000 la 20.000 lei amendă. De multe ori aceste amenzi nu sunt plătite, și chiar se cumulează de la an la an.

Proprietarul sancționat trebuie să se gândească atât la executarea silită, cât și la faptul că acele amenzi, plus penalitățile acumultate, vor fi plătite la vânzarea pământului. Mai mult, se discută la nivel de PMB să devină mai usturătoare. Persoanele juridice nu se simt intimidate de o amendă de 10 mii de lei”, mai spune agentul.

Gabriela Firea declară război buruienilor

Edilul Capitalei, Gabriela Firea (foto), a declarat, ieri, că trebuie aduse îmbunătățiri cadrului legislativ referitor la eliminarea ambroziei, susținând că va solicita Guvernului să înăsprească amenzile, astfel încât acestea să fie triplate și aplicate persoanelor care nu elimină de pe propriile proprietăți planta interzisă prin lege.

Aceasta a punctat faptul că legea în curs nu a determinat acțiuni foarte concrete, în continuare existând foarte mulți oameni care ajung la spital, din cauza alergiilor grave pe care planta le provoacă. „Concluzia este că trebuie să aducem îmbunătăţiri acestui cadru legislativ promovat de Guvern, Parlament și Consiliul General, şi împreună să dovedim că această activitate poate să fie mai eficientă. Avem, aşadar, doar 500.000 de români declarați alergici la ambrozie, dar numărul poate fi mult mai mare pentru că multe persoane poate se tratează acasă sau nu şi-au descoperit această alergie și consideră că doar trec printr-o perioadă de răceală”, a spus Gabriela Firea.

Primarul Bucureștiului a mai precizat că este obligația proprietarilor sau a administratorilor de teren de-a își curăța pâmânturile de ambrozie. „Acum putem direct, cu acest comanadament, să propunem măsura ca la începutul sezonului cald, în momentul în care agenţii constatatori, agenţii agricoli şi reprezentanţii primăriilor de sector, în momentul identificării acestor terenuri pe care creşte ambrozia, după somaţie şi notificare, să aplice direct cuantumul maxim prevăzut de lege al amenzilor, pentru aceste tipuri de contravenţie”, a susținut Firea.

„Propunearea mea este să transmitem rugămintea Guvernului de a modofica Legea 62 pe 2018 privind combaterea ambroziei, astfel încât să putem să triplăm minimum de la fiecare categorie. Practic, pentru persoane fizice minimum să fie 2.250 de lei, iar în cazul persoanelor juridice minimum să fie de 15.000 de lei, deci o triplare a amenzii minime”, a mai punctat edilul. În cele din urmă, primarul a anunțat că în această vară s-au aplicat doar 43 de avertismente și 9 amenzi, în condițiile în care au fost identificate 347 de tereni pe care crește ambrozia.

Planta poate provoca șoc anafilactic

Ambrozia este o plantă semiînaltă de 50 -100 cm înălțime, care poate ajunge, la maturitate, la 1.5 metri. Are o tulpină puternic ramificată și aspect de tufă, iar frunzele sunt alungite și ascuțite la vârf. Polenizarea are loc datorită vântului, o singură plantă putând elibera 30.000 de semințe. Maximum de polenizare este atins în intervalul august-septembrie. Crește pe marginea lacurilor, pădurilor, pe terenurile sau grădinile neîntreținute, chiar și pe șantiere. Poate provoca rinită alergică, astm, chiar și şoc anafilactic, în cazuri excepționale.

4 metode de extirpare a plantei

Ambrozia poate fi extirpată prin smulegere, înainte să înflorească, prin cosit atunci când s-a extins pe suprafețe mici, prin lucrări agricole sau prin intermediul ierbicidelor. Există și o metodă naturală care constă în infestarea terenului cu ciuperci din genurile Entyloma, Albugo, Phillachora, Verticillium și Macrophomina.

Ne puteți urmări și pe Google News