Aleksandar Vucic, despre protestele din Belgrad: Crezi că sunt prost, nu văd cât de tare sunt tăcuți în Occident

Belgrad. Sursa foto: Captură video

În ultimele ore, Belgradul a fost zguduit de un proteste. Cetățenii sârbi și-au strigat opiniile vizavi de proiectul de exploatare a unui zăcământ uriaș de litiu. Activiștii au susținut că acesta ar putea avea efecte dezastruoase asupra mediului, litiul fiind folosit în industria mașinilor electrice. Alexandar Vucic susține că tensiunile au pornit, de fapt, din Occident.

Alexandar Vucic, despre protestele din Belgrad

Conform președintelui Serbiei, revolta ar fi alimentată și de un cunoscut miliardar. Aleksandar Vucic susține că protestele ar fi încurajate de Occident. Totodată, acesta a subliniat că reprezentanții asociațiilor pentru mediu și ai ONG-urilor au refuzat să poarte discuții pe această temă, semn că interesele ar fi mult mai mari și ar proveni din planul extern.

„Am invitat reprezentanți ai partidelor politice și ai diverselor ONG-uri și asociații, finanțate în mare parte din străinătate, cei care spun că sunt aici doar de dragul mediului, dar sunt de cele mai multe ori finanțați din afară. I-am invitat pe toți să vorbească, dar nimeni nu a vrut”, a afirmat el.

Miliardarul Dragan Solak, acuzat de președintele sârb

Conform liderului sârb, în spatele acestor proteste ar fi și miliardarul Dragan Solak. Afaceristul are o companie în domeniul telecomunicațiilor și controlează mai multe instituții media.  Vucic este de părere că Solak vrea să distrugă țara „cu orice preț”.

Aleksandar Vucic. Sursa foto: Platforma X

„Crezi că sunt prost, nu văd cât de „tare” sunt tăcuți în Occident, unde ar trebui să se bucure de ideea de a deschide mine. Nu, unii au crezut că ar putea ucide două muște dintr-o lovitură: în primul rând, scoateți-l din joc pe Vucic și, în al doilea rând, rezervați-vă dreptul de a lua decizii cu privire la litiu”, a mai spus acesta.

Aleksandar Vucic, deranjat de revolta din Belgrad

Președintele sârb susține că mișcarea din țara sa ar fi o parte „revoluțiilor colorate”. Zăcămintele de litiu au fost descoperite în zona de vest a Serbiei, în anul 2004. Misiunea a fost derulată de concernul australo-britanic Rio Tinto.

În anul 2022, geologii au propus guvernului sârb să pună la dispoziție fondurile pentru extragerea mineralului și producerea litiului. Acest element este folosit în fabricarea bateriilor pentru mașinile electrice.