Alegerile trucate din 1946 comemorate la Câmulung Muscel

Alegerile trucate din 1946 comemorate la Câmulung Muscel

Simpozionul va pune în lumină pagini de neuitat din confruntările inegale de acum 70 de ani dintre un popor terorizat şi o opoziţie democratică, stigmatizată pe nedrept, şi forţele pro-comuniste

Nu s-au stins ecourile pozitive ale Simpozioanelor internaţionale “Apel la memorie: victimele războaielor”, organizat între  1 şi 3 septembrie 2016 şi “Mulţumim, Berthelot! Misiunea Militară Franceză în România” care a avut loc între 16 şi 17 octombrie 2016 şi acelaşi grup de entuziaşti organizatori face ultimele pregătiri pentru primirea altor noi oaspeţi în Municipiul Câmpulung Muscel, fostul oraş monoindustrial ceauşist cunoscut pentru maşinile de teren ARO care tinde să devină un punct însemnat pe harta turismului de congrese, simpozioane şi conferinţe naţionale şi internaţionale.

Programul festivităţilor

Vineri, 18 noiembrie 2016, Centrul de Cercetări Istorice “Preotul Cotenescu I. Gheorghe” va organiza festivitatea de deschidere a primei ediţii a Simpozionului “Miza onoarei. Alegerile din 19 noiembrie 1946”. Începând cu ora 13.00, în Sala de Festivităţi a Primăriei Municipiului Câmpulung Muscel se vor citi mesajele de salut primite din partea unor instituții publice şi se va face prezentarea conferenţiarilor. Simpozionul, programat să se desfăşoare la Biblioteca Municipală “Ion Barbu” din localitate, include trei sesiuni ştiinţifice: 1) Etapa electorală în acapararea puterii de către comunişti în ţările din Europa Centrală și de Est; 2) Alegerile din 19 noiembrie 1946 în România; 3) Cazul alegerilor din judeţul Argeş şi fostul judeţ Muscel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Excursii tematice şi manifestări artistice

Printre organizatori se află Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Asociaţia Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România. Sâmbătă dimineaţa va urma o excursie de documentare, iar pe traseu vor fi vizitate şi se vor depune coroane de flori la complexul monumental “Zidul Roşu”, dedicat celei mai longevive organizaţii de rezistenţă armată anticomunistă din România, “Haiducii Muscelului”, înfiinţată şi condusă iniţial de Locotenent-colonelul câmpulungean Gheorghe Arsenescu. Programul manifestării se va încheia cu o vizită la mânăstirea rupestră Nămăieşti şi la Casa memorială “George Topârceanu”. Simpozionul va pune în lumină pagini de neuitat din confruntările inegale de acum 70 de ani dintre un popor terorizat şi o opoziţie democratică, stigmatizată pe nedrept, şi forţele pro-comuniste din cadrul Blocului Partidelor Democrate, protejate de Armata Roşie “eliberatoare”, de diviziile 'Tudor Vladimirescu şi “Horia, Cloşca şi Crişan”, formate în U.R.S.S. şi controlate de N.K.V.D., împreună cu bande muncitoreşti conduse de viitorii deputaţi Constantin Pârvulescu, Constantin Doncea şi Nicolae Ceauşescu, bande ale căror acţiuni violente s-au soldat cu morţi şi răniţi, în judeţele vecine Dâmboviţa, Muscel şi Argeş, atât în timpul campaniei electorale, cât şi în ziua alegerilor, marţi 19 noiembrie 1946.

Nu trebuie să uităm

O adevărată miză a onoarei, disputată într-o zi însângerată din 1946, ziua în care trebuie să ne reamintim cu toţii de sutele, poate miile de oameni care s-au opus furtului pe faţă, prin alegeri aşa-zis “democratice” supravegheate de Comisia Interaliată de la Bucureşti, al viitorului unui întreg popor, o acţiune supervizată atunci de Stalin şi acceptată ca atare, cu proteste nesemnificative, de către aliații occidentali din război, Roosevelt şi Churchill, istoviţi de război şi predispuşi la împărţirea “prăzii”, Europa, în sferele de influenţă care au dăinuit până la destrămarea Uniunii Sovietice.