Alegerile locale vor fi totuşi separate de parlamentare

Alegerile locale vor fi totuşi separate de parlamentare

Legea privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare fost declarată neconstituţională de judecătorii CCR. Opoziţia crede că Guvernul ar trebui să demisioneze.

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au decis ieri că legea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, este neconstituţională.

Motivaţia Curţii nu a fost încă publicată, se ştie doar că nu a fost declarat neconstituţional proiectul în integralitate, ci doar câteva articole. În consecinţă, legea se va întoarce în Parlament, unde prevederile respective trebuie corectate.

Verdictul CCR a fost dat după o sesizare depusă de USL. Reprezentanţii Uniunii obiectau faţă de procedura asumării răspunderii şi invocau, printre altele, faptul că mandatele aleşilor locali nu pot fi prelungite până în noiembrie, când sunt alegerile parlamentare. Decizia Curţii i-a luat prin surpindere pe membrii Executivului, care, aflaţi în şedinţă, au luat o pauză pentru a analiza situaţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Emil Boc a declarat că aşteaptă să vadă motivaţia CCR, care va fi publicată săptămâna viitoare. "Nu am văzut-o deocamdată, nu am văzut nici măcar un comunicat până în momentul de faţă, dar un lucru vă pot asigura şi cu siguranţă el va fi respectat: deciziile Curții Constituţionale se respectă", a declarat premierul.

PDL aşteaptă să vadă motivaţia

În acelaşi sens au fost şi reacţiile venite din partea Coaliţiei. Decizia CCR trebuie respectată ca atare, iar PDL va face o analiză asupra pasului următor după ce Curtea îşi va motiva această decizie, a declarat secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

Întrebat dacă PDL ar putea lua în calcul, ca soluţie, revenirea cu o nouă lege privind comasarea alegerilor, secretarul general al PDL a afirmat că e prematur să se pronunţe.

Hotărârea CCR "determină foarte clar că alegerile locale vor avea loc în prima duminică a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi "la timp", a comentat şi prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde.

Opoziţia : Să plece Guvernul!

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că guvernul Boc ar trebui să demisioneze în urma acestei decizii a Curţii Constituţionale.

"E ultima lovitură pe care guvenul Boc trebuie să o accepte. Este o înfrângere cata strofală pentru guvenul Boc care trebuie să plece astăzi. Soluţia o reprezintă alegerile anticipate, separate şi nu comasate. După decizia de azi, Curtea nu-i lasă lui Boc nici o soluţie decât să demisioneze", a declarat Victor Ponta.

El este susţinut şi de alţi membri USL, precum Puiu Haşotti (PNL) şi Mircea Duşa (PSD) care argumentează că, atâta timp cât Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege neconstituţională, acesta trebuie să demisioneze.

Puiu Haşotti a propus şi un calendar: "la sfârşitul lunii martie să avem alegeri parlamentare anticipate iar la sfârşitul lunii iunie - locale anticipate".

"Domnul Mircea Duşa şi liderii USL ar trebui să ştie că Guvernul este demis printr-o moţiune de cenzură. Iar ei au depus o moţiune de cenzură pe această lege, care a fost respinsă. În privinţa aceasta lucrurile sunt foarte clare", le-a replicat secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

IOSIF BODA

"Amânarea localelor nu avea temei"

Analistul Iosif Boda consideră că legea privind comasarea alegerilor a fost declarată neconstituţională pentru că se intenţiona amânarea alegerilor locale, iar acest lucru nu ar fi avut temei constituţional.

"După mine nu ideea de concomitenţă a alegerilor ar fi deranjat, cât amânarea alegerilor locale cu câteva luni, pentru care nu există temei constituţional. Dacă nu ar fi şi presiunea străzii atunci nu cred că Guvernul ar fi foarte deranjat de faptul că legea comasării alegerilor a fost declarată neconstituţională", a declarat Iosif Boda.

Cât despre faptul că protestatarii au scandat şi împotriva comasării alegerilor, Boda a spus că organizarea alegerilor locale simultan cu cele parlamentare la aceeaşi dată ar fi fost percepută de manifestanţi drept un instrument care prelungeşte existenţa actualei Puteri.

ION CRISTOIU

"Dacă românii vor să facă revoluţie, să iasă la alegerile locale"

Decizia Curţii este una de bun simţ, consideră analistul Ion Cristoiu, pentru că scrutinul este asemănător unui meci de fotbal, iar regulile jocului se schimbă numai cu acordul celeilalte echipe. Potrivit acestuia, legea comasării contrazicea "flagrant" pledoariile preşedintelui despre descentralizare.

"Campania electorală şi scrutinul local sunt un bun prilej pentru a discuta problemele fiecărei localităţi şi pentru a-l alege pe primar nu numai din punct de vedere politic ci şi al persoanei", a arătat Cristoiu, precizând că legea ar fi fost dezastruoasă pentru PDL, deoarece ar fi lăsat impresia unui partid care nu are curajul să se confrunte cu alegătorii la urne.

"Dacă românii vor să facă revoluţie, să iasă la locale întrun procentaj de sută la sută şi să acorde USL sută la sută din voturi", a conchis Ion Cristoiu.