Ultima zi de depunere a candidaturilor la europarlamentare. Calendarul alegerilor din 9 iunie

Ultima zi de depunere a candidaturilor la europarlamentare. Calendarul alegerilor din 9 iunie Sursa foto: Arhiva EVZ

Alegerile europarlamentare sunt programate pentru ziua de 9 iunie, odată cu cele locale. Guvernul a stabilit, prin act normativ, calendarul procedurilor ce urmează să se desfășoare în context electoral.

Ziua de 10 aprilie 2024 este ultima în care se mai pot depune şi înregistra candidaturile pentru europarlamentare. Pe 11 aprilie se vor aduce la cunoştinţa publicului listele de candidaţi şi candidaturile independente.

Uniunea Europeana

Sursa: EPA/JULIEN WARNAND

Alegerile europarlamentare după calendar

Calendarul acţiunilor pentru scrutinurile din 9 iunie 2024 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 199/2024. Conform reglementărilor în vigoare  la 12 martie 2024 a început perioada electorală. Până miercuri, 10 aprilie 2024, la ora 24.00 se pot depune și înregistra candidaturile la alegerile europarlamentare.

Candidaturile pentru alegerile locale pot fi depuse, în schimb, până la finalul lunii, pe 30 aprilie. Campania electorală va începe la 10 mai şi se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00, conform Autorității Electorale Permanente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul a adoptat, în cadrul şedinţei din 11 martie 2024, HG privind aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile europarlamentare şi la alegerile locale. Conform calendarului aprobat, la 12 martie a început perioada electorală, care se încheie la 3 zile după publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.

Anul 2024, un an electoral încărcat

Anul 2024 este încărcat din punct de vedere electoral. În România se desfăşoară alegeri europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale.

Scrutinul europarlamentar şi alegerile locale au fost programate pentru ziua de 9 iunie. Cele două rânduri de alegeri au fost comasate pentru mai multe motive:

  • o mai mare reprezentativitate a membrilor din România în Parlamentul European;
  • evitarea repetării incidentelor produse la secţiile de votare din străinătate la alegerile europarlamentare din 2019 şi pentru prevenirea apariţiei unor disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea procesului electoral din străinătate;
  • crearea premiselor ca un număr cât mai mare de alegători să se prezinte la urne;
  • reducerea perioadei electorale, în condiţiile în care, în România, în anul 2024, se vor desfăşura 4 tipuri de scrutinuri electorale etc, conform OUG nr. 21/2024.
Parlamentul European

Parlamentul European. Sursa foto: Arhivă EVZ

Alegerile europarlamentare pentru cetățenii străini

Tot până miercuri, 10 aprilie, cetăţenii străini cu drept de vot în UE, care au domiciliul sau reşedinţa în România, pot depune cererile de înscriere în listele electorale speciale. Aceștia vor putea participa la votul pentru alegerile europarlamentare. În acest sens, alegătorii interesați au putut depune o cerere scrisă adresată primarului localităţii de domiciliu sau reşedinţă.

Pe 29 aprilie 2024 rămân definitive candidaturile la europarlamentare. Iar pe 30 aprilie 2024 se va stabili numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi alianţelor electorale care au depus liste de candidaţi, precum şi a candidaţilor independenţi.

Până pe 1 mai 2024, BEC va aduce la cunoştinţă publicului declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor la alegerile europarlamentare, prin publicare pe site-ul propriu.

Campania electorală va începe la 10 mai şi se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00.