Sondaj INSCOP. Previziuni de vot la europarlamentare. PSD-PNL conduce cu 43,7%

Sondaj INSCOP. Previziuni de vot la europarlamentare. PSD-PNL conduce cu 43,7% Alegerile europarlamentare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou sondaj INSCOP analizează intențiile de vor ale românilor la alegerile europarlamentare. Conform așteptărilor, PSD și PNL sunt proiectați să obțină cele mai multe voturi, urmați de AUR, însă cu o diferență semnificativă între aceste partide.

Astfel, PSD-PNL ar atrage 43,7% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare, în timp ce AUR ar obține 20,6%, iar Alianța Dreapta Unită ar înregistra 13,7% din sufragii.

În contextul votului pentru alegerile locale, pentru consiliile locale, procentajele partidelor ar arăta astfel: PSD ar obține 30,6%, PNL - 25,6%, AUR - 17,4%, iar Alianța Dreapta Unită - 9,8%.

Alegerile europarlamentare. Câți români vor merge la urne

Întrebați despre planurile lor de a participa la scrutinul din 9 iunie, când vor avea loc alegerile europarlamentare în paralel cu alegerile locale, aproape 60% dintre cei chestionați afirmă că vor merge la urne cu siguranță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 57% dintre români susțin comasarea celor două tipuri de scrutin, cu 76% dintre alegătorii PSD-PNL și 50% dintre cei ai AUR exprimând o opinie favorabilă.

20% dintre alegătorii PSD-PNL, 47% dintre cei ai AUR și 51% dintre cei ai ADU au o opinie negativă despre comasare.

Persoanele cu studii superioare, angajații cu poziții înalte și cei cu venituri foarte ridicate exprimă în proporții mai mari decât media o opinie favorabilă despre comasare.

În contrast, angajații din sectoarele cu salarii mici, locuitorii din București și cei cu venituri scăzute au o opinie predominant negativă despre comasare.

Alegerile europarlamentare

Sursa foto: Dreamstime.com

Majoritatea are o părere proastă despre candidarea PSD și PNL pe liste comune

36.9% din respondenți consideră benefică decizia PNL și PSD de a forma o alianță pentru alegerile europarlamentare, și să candideze separat pentru alegerile locale.

51.3% au o părere negativă despre această decizie. 10.8% nu sunt siguri sau nu pot exprima o opinie, iar 1% nu au răspuns.

64% dintre alegătorii PSD-PNL, 18% dintre cei ai AUR și 35% dintre cei ai ADU au o opinie favorabilă atât despre candidatura comună, cât și despre cea separată la cele două tipuri de alegeri.

În contrast, 28% dintre alegătorii PSD-PNL, 74% dintre cei ai AUR și 56% dintre cei ai ADU au o opinie negativă despre aceste candidaturi.

Alegerile europarlamentare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Alianța PSD-PNL, o scădere cu 5% pentru alegerile europarlamentare

„Alianţa PSD-PNL întruneşte 43,7% din opţiuni, cu aproximativ 5 procente mai puţin decât suma celor două partide pentru alegerile europarlamentare măsurată în sondajul INSCOP de luna trecută. Intenţia de vot pentru Consiliile Locale măsurată în premieră arată plasarea PSD pe primul loc, cu puţin peste 30% din opţiuni, urmat de PNL (uşor peste 25%), semnificativ mai mult decât intenţia de vot a liberalilor măsurată lunile trecute la alegerile parlamentare sau europarlamentare.

PNL valorifică în mod evident structura de aleşi locali care determină un scor mai mare pentru consiliile locale ale oraşelor şi comunelor”, a declarat Remus Stefureac, director INSCOP Research, pentru News.ro.

Conform datelor, suma voturilor obținute de PSD și PNL la alegerile pentru Consiliile Locale se situează în jurul valorii de 56%, cu aproximativ 13 procente mai mult decât intenția de vot pentru alianța PSD-PNL la alegerile europarlamentare.

În schimb, AUR, ADU și SOS România înregistrează scoruri mai mici la alegerile locale pentru Consiliile Locale decât la alegerile europarlamentare.