Alegerile europarlamentare în diaspora. Românii din străinătate pot face diferența la vot

Alegerile europarlamentare în diaspora. Românii din străinătate pot face diferența la vot Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alegerile europarlamentare ar putea fi decise, într-o oarecare măsură, de românii din diaspora. Conform datelor mai mult sau mai puțin oficiale, numărul celor care locuiesc și muncesc în străinătate se apropie de 6 milioane.

 

În evidențele statului român ar exista 5,7 milioane de români stabiliți peste hotare. Pe de altă parte, În Registrul Electoral sunt înscriși doar 959.987 de români cu domiciliul în străinătate.

Alegerile europarlamentare în diaspora

În acest an au fost înființate 915 secții de votare pentru românii aflați în diaspora. Aceștia pot vota, în baza unui act de identitate valabil, eliberat de autoritățile române, doar la alegerile europarlamentare. Ei nu pot să voteze primari, președinți de consiliu județean sau listele de consilieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform datelor furnizate de AEP, în Registrul electoral, figurează 18.018.921 alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Alți 959.987 sunt înscriși pe listele electorale, cu domiciliul în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS. Până la 5,7 milioane, este vorba despre cetățeni români, stabiliți în străinătate, dar care nu s-au înscris pe listele electorale. De altfel, nu se poate spune dacă aceștia se vor prezenta la vot.

La alegerile europarlamentare din 2020, au votat aproape 400.000 de români din diaspora. Or, având în vedere aceste aspecte, scenariul în care se vor prezenta 5,7 milioane de români la vot este fantezist.

Cea mai mare prezență la vot a fost la alegerile prezidențiale, când aproape un milion de români din diaspora s-au prezentat la secțiile de votare din străinătate.

Vot în diaspora

Diaspora Sursa foto: pexels.com

Votul se desfășoară pe 9 iunie

Alegerile europarlamentare, organizate de Guvernul României au fost programate pentru 9 iunie. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a dat explicații despre procedura de vot pentru românii aflați în străinătate. Alegătorii pot merge ca să voteze la orice secție aflată în străinătate sau pe teritoriul României.

Votarea în străinătateîncepe sâmbătă, la 22:00 ora României, primele secții fiind deschise la Auckland, în Noua Zeelandă.Votul se va desfășura în funcție de fusul orar, pe durata a 34 de ore. Ultimele secții de vot din străinătate, pentru alegerile europarlamentare, se vor închide luni, 10 iunie, la ora 08:00 ora României.

Votul se va încheia în Statele Unite, pe Coasta de Vest, și în Canada. Secțiile de votare din aceste state urmează să se închidă ultimele, după cum apreciază reprezentanții MAE.

MAE a trimis peste 2,5 milioane de buletine de vot pentru scrutinul din 9 iunie, în diaspora. Cele mai multe secții de vot au fost deschise în statele în care trăiesc cele mai mari comunități de români. Este vorba despre Italia, Spania și Marea Britanie, conform MAE.

Parlamentul European

Parlamentul European. Sursa foto: Twitter

Alegerile europarlamentare în străinătate

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe au prezentat situația secțiilor de votare amenajate în străinătate. Pentru alegerile europarlamentare sunt așteptați la vot românii din următoarele state, conform situației MAE:

  • Italia: 150 de secții de votare - față de 76 în 2019;
  • Spania: 147 - față de 50 în 2019;
  • Regatul Unit al Marii Britanii: 104 - față de 29 în 2019;
  • Germania: 87 - față de 25 în 2019;
  • Franța și Principatul Monaco: 67 - față de 17 în 2019;
  • Republica Moldova: 52; față de 36 în 2019;
  • SUA: 45;
  • Belgia: 24;
  • Austria: 17;
  • Irlanda: 16;
  • Regatul Țărilor de Jos: 16;
  • Danemarca: 14;
  • Canada: 12.