Alegerile din SUA, văzute de la Moscova. Putin tace, deocamdată

Elita americană, consideră experții ruși, vede în Rusia un concurent sau chiar un adversar.

Moscova va accepta orice alegere a poporului american și va lucra cu orice administrație americană, a declarat săptămâna trecută președintele Vladimir Putin, subliniind că speră în același timp într-o relație echilibrată cu Washingtonul și că Rusia are o atitudine calmă față de alegerile americane.

Întrebat însă ce efect vor avea alegerile din Statele Unite asupra situației internaționale, Vladimir Putin a refuzat să comenteze, deoarece - a declarat el - orice ar spune va fi folosit pentru a demonstra închipuita ingerință a Rusiei în campania electorală din Statele Unite.

Putin a reamintit și contradicțiile în relațiile Rusiei cu actuala administrație de la Casa Albă, sancțiunile impuse de 46 de ori, iar, pe de alta parte, creșterea comerțului bilateral anul trecut cu 30%.

Putin a reamintit de asemenea bună conlucrare cu Donald Trump în stabilizarea pieței petrolului. Majoritatea experților ruși consideră însă că rezultatele alegerilor americane nu vor ameliora substanțial relațiile dintre Moscova și Washington, aflate în cel mai scăzut punct de la încheierea Războiului Rece.

Elita americană, consideră aceștia, vede în Rusia un concurent sau chiar un adversar, inclusiv pentru că războiul democraților împotriva lui Donald Trump cu Rusia cap de acuzare a transformat într-un subiect curent şi toxic al politicii interne americane.

Răul cel mai mic pentru Rusia

În ansamblu, consideră analiștii ruși, între Donald Trump și Joe Biden răul cel mic pentru Rusia este actualul președinte.

La aceasta contribuie declarațiile sale că se va înțelege la un moment dat cu Putin, afinitățile pe linia conservatismului ideologic, perceperea lui

Trump ca factor ce destructurează unitatea euroatlantică și psihologic postura sa de victimă în scandalul Russia Gate, pe care Putin l-a descris în repetate rânduri ca inventat integral de către democrații care nu au fost în stare să accepte înfrângerea lui Hillary Clinton.

Dar ca şi Putin, comentatorii subliniază că relațiile SUA-Rusia s-au deteriorat cel mai mult chiar în perioada lui Trump, menționând zecile de sancțiuni, încearcările de a bloca construcția gazoductului Nord Stream 2 sau destructurarea sistemului de acorduri internaționale în domeniul dezarmării strategice.

Pe de altă parte, în Rusia se consideră că politica externă a democraților este mult mai ideologizată în primul rând în ceea ce privește drepturile omului, drepturile minorităților și propagarea lor globală, astfel încât presiunile și sancțiunile împotriva Rusiei în cazul victoriei lui Joe Biden ar urma să crească.

Unul din puținele culoare de dialog ar putea rămâne controlul armamentului și stabilitatea strategică, un prim pas putând fi prelungirea Tratatului ruso-american Start privind reducerea armelor strategice ofensive.

Dialogul ruso-american pe acest subiect nu a dată deocamdată rezultate.

În același timp, președintele Putin a menționat recent că Joe Biden, vicepreședinte în perioada lui Barack Obama, a susținut prelungirea Tratatului Start cu cinci ani, perioada maximă posibilă.

Sursa: Rador