Phenian nu a făcut încă nici un comentariu după victoria lui Joe Biden în scrutinul presidential american. O tăcere neobișnuit de lungă cu privire la rezultatele unui eveniment politic care va avea consecințe pentru relațiile nord-coreene cu Washington.
Potrivit observatorilor, Coreea de Nord ar da dovadă de prudență în reacția sa cu privire la rezultatele alegerilor americane din 3 noiembrie. Deoarece Donald Trump, care s-a lăudat cu relațiile sale de prietenie cu liderul de la Phenian, Kim Jong-un, nu și-a recunoscut înfrângerea în fața rivalului său democrat Joe Biden.
Nici duminică, mass-media nord-coreeană nu a menționat măcar o informație despre alegerile prezidențiale din SUA, nu a scris despre rezultatele scrutinului și nu a transmis nici un mesaj către Washington, scrie agenția sud-coreeană Yonhap.
Rodong Sinmun, ziarul oficial al Partidului Muncitorilor, aflat la putere în Coreea de Nord, a publicat doar mai multe articole în care li se cer nord-coreenilor să-și „intensifice eforturile” în cadrul unei campanii de 80 de zile până la sfârșitul acestui an pentru a lupta contra pandemiei de coronavirus.
Potrivit autorităților de la Phenian, Coreea de Nord nu a înregistrat nici un caz de Covid-19, ceea ce unii experți pun la îndoială.
În egal măsură, agenția centrală de știri din Coreea de Nord, KCNA, nu a publicat articole despre alegerile din SUA. Doar articole despre eforturile făcute la nivel național de a preveni un focar de coronavirus și de a remedia daunele provocate de taifunurile estivale.
Este neobișnuit ca Phenianul să păstreze tăcerea atât de mult despre alegerile prezidențiale din SUA, mai ales că, în trecut, a reacționat după eveniment.
Spre exemplu, presa nord coreeană a relatat despre alegerea lui Barack Obama la două zile după victoria sa, reacționând pozitiv la victoria sa asupra candidatului republican John McCain.
Cu toate acestea, când Barack Obama a fost reales, în 2012, Coreea de Nord a vorbit despre victoria sa într-un comentariu făcut patru zile mai târziu, reflectând opiniile sale cu privire la politica de „răbdare strategică” a administrației Obama, care a fost să aștepte ca Phenianul să revină la masa negocierilor, menținând în același timp presiunea.
Când Trump a câștigat alegerile prezidențiale din 2016, Coreea de Nord a raportat acest lucru în Rodong Sinmun două zile mai târziu, vorbind despre o nouă administrație fără a menționa totuși numele său.
Potrivit experților, această tăcere s-ar putea datora refuzului lui Trump de a-și accepta înfrângerea. Se pare că Phenian ar fi preferat o realegere a lui Trump din cauza relațiilor sale de prietenie cu liderul Kim.
Chiar dacă cei doi au organizat două summituri istorice în 2018 și 2019, rezultatele acestora nu s-au concretizat, negocierile privind programul nuclear și balistic al Coreei de Nord fiind în impas.
Biden, un „idiot cu IQ scăzut”
Coreea de Nord, pe de altă parte, a fost dură cu Biden, mass-media ridiculizându-l ca fiind un „idiot cu IQ scăzut” și un „imbecil lipsit de calități elementare ca ființă umană”.
Joe Biden a spus că dorește o diplomație „de principiu” cu Coreea de Nord, numindu-l pe liderul Kim „derbedeu” și „dictator”.
Rămâne de văzut când și cum va reacționa Phenian la ultimele alegeri prezidențiale din SUA.
„Coreea de Nord ar putea trimite un mesaj de felicitare pentru a arăta aspectul unui stat normal”, a declarat Kim Dong-yeop, profesor la Institutul de Studii din Orientul Îndepărtat de la Universitatea Kyungnam.
Experții sunt de părere că mesajul, dacă ar exista unul, va fi concis și laconic, având în vedere poziția nefavorabilă a Coreei de Nord față de Biden și că se teme că orice mesaj amical ar da prematur tonul viitoarelor sale negocieri cu Washington.