Alegeri ratate. Editorial exclusiv EvZ de Călin Popescu-Tăriceanu

Alegeri ratate. Editorial exclusiv EvZ de Călin Popescu-Tăriceanu

Cred din ce în ce mai mult că vom avea niște alegeri ratate și e păcat, pentru că alegerile locale sunt cele mai importante din întreg ciclul electoral. Știu, lumea consideră că cele prezidențiale sunt mai de interes, dar vedem acum, mai mult decât oricând, că nu e așa.

Dintr-o cursă electorală care a fost doar un aranjament de culise ne-am procopsit cu un președinte care a ieșit din amorțeala primului mandat, dar a ieșit pe ușa greșită. În loc să fie relaxat pentru că e la ultimul mandat și să considere că și-a plătit datoria față de partidul care l-a propulsat, putând acum să fie un președinte pentru toți, el a ales să rămână doar un activist de partid.

Ideologizarea exagerată a campaniei prin mimarea luptei dintre stânga și dreapta este unul dintre motivele pentru care vom avea alegeri ratate. Această falsă luptă va duce la excluderea agendei cetățeanului în favoarea luptei ideologice. Tot această ideologizare exagerată motivează acceptarea în lupta electorală a unui candidat dovedit informator al Securității.

Totul este scuzat de luptă de clasă. Afirmația lui Nicușor Dan că această campanie va fi una comunism vs anticomunism m-a făcut să mă uit în calendar să verific în ce an suntem.

Al doilea motiv este întreținerea panicii cu coronavirusul care domină în totalitate comunicarea publică. Nu contează că lumea este obosită, nu contează că această panică omoară economia, nu contează că din cauza panicii ne pierdem obiceiurile care ne țineau activi. În numele propagandei, în numele câștigării alegerilor, Guvernul transformă panica în agent electoral.

Așa-zisa luptă cu virusul, care când generează doar o răceală cu slabe dureri în gât (îl citez pe Klaus Iohannis), când este mai mortal decât ciuma, a devenit principala armă electorală. În numele ei guvernul a cumpărat masiv mass-media, rezultatul fiind că orice voce anti-guvernamentală este înăbușită într-un val de tăcere. Cei care nu au putut fi cumpărați (pensionari, antreprenori cu afacerile pe butuci) sunt permanent descurajați să participe la vot. Prin metode pe care le-am mai văzut de la securitatea lui Ceaușescu încoace de mai multe ori: zvonuri, știri false sau catastrofale, descurajări (de ce să mai mergi la vot că oricum tot ăia ies) și toate metodele de război psihologic care nu își au sursele în partidele politice, ci în sisteme plătite din bani publici.

Klaus Iohannis și PNL nu dansează singuri acest “fake dance”, ci au drept partener cel mai important partid al opoziției care pare și el partizanul simplificării scenei politice și eliminării partidelor mici și gălăgioase care nu acceptă instrucțiuni de la pădurari.

Deci, oameni buni, în aceste alegeri vor lipsi cu desăvârșire dezbaterile despre nevoile locuitorilor orașelor și satelor, despre traficul care ne scoate din minți sau sistemul supracentralizat de încălzire în care băgăm anual miliarde de lei, dar tot fără apă caldă și căldură rămânem, sau despre sistemul sanitar care este doar o gaură în care băgăm resurse, dar nu iese mai nimic, sau despre clanuri care terorizează localități întregi.

Nu, alegerile o să fie despre nevoia ca o ciumă de o anumită culoare să fie înlocuită cu alta de altă culoare. Pentru că ăsta e scopul acestor alegeri, să rămână doar ele două care să-și împartă puterea de-acum în vecii vecilor, Amin!

O să fac tot ce ține de mine să nu fie așa. O să mă lupt să rămânem o democrație funcțională în care cetățenii să poată face alegeri reale și nu impuse!