Alegeri prezidențiale în SUA. De ce este Joe Biden candidatul democrat. Interviu

Alegeri prezidențiale în SUA. De ce este Joe Biden candidatul democrat. Interviu Joe Biden. Sursa foto: Twitter/ X

Nu trece nicio lună fără ca o nouă "gafă" lui Joe Biden să ţină prima pagină a ziarelor. În cea mai recentă, președintele american în vârstă de 81 de ani a confundat de două ori Ucraina și Gaza. În februarie, l-a confundat pe Emmanuel Macron cu François Mitterrand – predecesorul său, de la a cărui moarte au trecut aproape 30 de ani.

În ciuda îndoielilor tot mai mari, şi comentate pe scară largă, cu privire la abilitățile sale de a conduce un al doilea mandat, Partidul Democrat este totuși unit în spatele președintelui în funcție pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. După Super Marți, desfășurarea unui nou duel între Joe Biden și Donald Trump pare mai probabilă ca niciodată. Deşi această alegere poate părea riscantă, este de fapt "cea mai bună a Partidului Democrat din motive structurale și politice", explică, pentru lepoint.fr,  Fanny Lauby, profesor de științe politice la Universitatea Montclair, din Statele Unite.

Reporter: De ce au ales democrații să-l mențină candidat pe Joe Biden, în ciuda îndoielilor persistente cu privire la starea sa de sănătate? Nu este riscant?

Fanny Lauby: Sinceră să fiu, nu sunt convinsă că starea de sănătate a lui Joe Biden este atât de dramatică pe cât auzim în mass-media. Se vorbește mult despre vârsta lui, dar nu cred că este cu adevărat o problemă.

Acestea fiind spuse, există neapărat riscuri în menținerea acestuia, da, dar cred că Partidul Democrat și-a spus că este mai riscant să lanseze un candidat nou împotriva lui Donald Trump. Există motive politice și structurale în spatele acestei alegeri. Pentru început, mandatul prezidențial este foarte scurt în comparație cu cel al membrilor Congresului. Reprezentanții stau în medie zece până la doisprezece ani, senatorii între doisprezece și cincisprezece ani, în timp ce un președinte este limitat la maximum opt ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă Joe Biden ar fi anunțat în 2022 că nu mai candidează, nu ar fi putut face nimic în ultimii doi ani de mandat. Congresul nu ar fi avut niciun interes să lucreze cu el, electoratul s-ar fi întrebat imediat cine va fi următorul candidat, iar asta ar fi slăbit Partidul Democrat. Partidul ar fi trebuit într-adevăr să se concentreze pe alegerea unui nou candidat și ar fi încă acolo în acest moment. O campanie primară este, de asemenea, foarte costisitoare, iar democrații vor avea multe locuri de apărat în Senat în noiembrie. Cred că au ales să se concentreze pe asta. Mai ales că o campanie ar fi riscat să-i dezbine, i-ar fi împiedicat să le răspundă republicanilor și ar fi putut, de asemenea, să încetinească realizarea unor politici promise și așteptate de electoratul lor.

Reporter: Cum ar fi?

Fanny Lauby: Trebuie să spunem ce este: Joe Biden este un președinte eficient. Cu siguranță are 81 de ani, dar cunoaște munca de președinte. A reușit să realizeze câteva proiecte foarte importante în ultimii patru ani, precum legea infrastructurii, care era greu de dus și pe care democrații au reușit să o treacă în Congres. Promovează investițiile în energii regenerabile, investițiile publice în infrastructură, ceea ce este departe de a fi evident în Statele Unite.

Munca cu privire la datoriile studențești a fost și ea impresionantă, au reușit să scoată miliarde de dolari din ea. Și în ceea ce privește imigrația, chiar dacă în prezent se confruntă cu o reacție negativă, au restabilit sistemul de azil politic când au ajuns la putere în 2021, la fel ca și drepturile tinerilor aflați în situație neregulamentară. Acestea erau politicile promise de Partidul Democrat și pe care alegătorii le așteptau. Având în vedere acest record, democrații și-au putut spune: "De ce să nu continue?".

Reporter: Care sunt punctele slabe ale lui Joe Biden?

Fanny Lauby: Există, desigur, problema vârstei, de care nu se poate debarasa, deși mi se pare destul de șocant că există o asemenea atenție asupra stării sale de sănătate în mass-media. Asta îl descalifică aproape la fel de mult ca problemele judiciare ale lui Donald Trump, care a fost condamnat pentru agresiune sexuală și este în prezent urmărit penal pentru că a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor. Că acest lucru este pus la același nivel îmi pune o problemă. Mai ales că nici Trump nu este într-adevăr într-o formă bună și spune oricui orice... Dar nu acordăm prea multă atenţie deoarece considerăm că toate acestea fac parte din caracterul lui.

”Gestionarea războiului din Gaza se poate dovedi și ea problematică”

Pe de altă parte, Joe Biden și democrații în general au, în opinia mea, o problemă de comunicare. Ei nu oferă suficiente informații despre legile pe care le adoptă. De asemenea, le lipsește creativitatea față de electoratul latino, căruia îi vorbesc doar despre imigrație, în timp ce republicanii investesc în probleme economice și în cea a avortului. Revirimentul lor cu privire la imigrație ridică și o întrebare: se întorc la politicile pe care Donald Trump le-a pus în aplicare și pe care le-au criticat foarte mult și care i-ar putea costa scump.

Încă o dată, ei consideră electoratul tânăr progresist și latino ca fiind câștigat de cauza lor, iar acest lucru nu este sigur. În cele din urmă, gestionarea războiului din Gaza se poate dovedi și ea problematică, în special față de electoratul democrat arab și musulman din Michigan, care este un stat swing. Acesta este probabil motivul pentru care își înăspresc tonul.

Joe Biden comite o nouă gafă monumentală

Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Reporter: Nu au existat alte figuri din Partidul Democrat care ar fi putut fi relevante? De ce să nu au propulsat-o pe Kamala Harris, de exemplu?

Fanny Lauby: În calitate de vicepreședintă, Kamala Harris are într-adevăr experiența și legitimitatea necesare pentru a-i succeda lui Joe Biden, dar a suferit multe critici din partea aripii progresiste a partidului când s-a prezentat ca şi candidat în 2020. Și este greu de spus, dar este și o femeie non-albă, ceea ce rămâne un obstacol în Statele Unite, chiar dacă nimeni nu vrea să recunoască...

În plus, alți doi grei ai Partidului Democrat ar fi putut să fie relevanți: Gavin Newsom, guvernatorul Californiei și Gretchen Whitmer, guvernatorul Michiganului. Dar sunt tineri și mai pot aștepta încă patru ani să se declare. Mai presus de toate, cred că democrații au făcut un efort să rămână uniți împotriva republicanilor. Interviu realizat de Lou Roméo. Traducerea- Rador