Alegeri parlamentare Slovenia. Premierul Jansa riscă să fie înfrânt. Luptă acerbă între democrație și autocrație

Sursă: Aldorado10 | Dreamstime.com

Alegeri parlamentare Slovenia. Cetățenii se vor prezenta, duminică, 24 aprilie, la urnele de vot pentru alegerile parlamentare din Slovenia, care se anunță a fi o cursă strânsă între premierul conservator Janez Jansa și un nou venit în această țară polarizată din UE.

Alegeri parlamentare Slovenia. Actualul premier conservator Janez Jansa, în vârstă de 63 de ani, un aliat al premierului naționalist maghiar Viktor Orban și admirator al fostului președinte american Donald Trump, se află față în față cu Robert Golob, fost șef al unei importante companii energetice și contra-candidat al său.

Cum decurg alegerile parlamentare din Slovenia

Purtând o cravată în culorile naționale ale Ucrainei, albastru și galben, Jansa a fost unul dintre primii care a votat în satul său Arnace, în nord-vestul țării, la scurt timp după deschiderea secțiilor de votare la ora 7:00.

Analiștii spun că îngrijorările legate de statul de drept au impulsionat opoziția, iar Golob are șanse reale de a obține o majoritate în această națiune alpină de aproximativ două milioane de locuitori, primul stat ex-iugoslav care a aderat la Uniunea Europeană în 2004.

Zeci de mii de persoane au participat la mitinguri antiguvernamentale regulate, acuzându-l pe Jansa de autoritarism, de când a preluat puterea în martie 2020.

Catalogând alegerile drept un „referendum asupra democrației”, opoziția îl acuză pe Jansa că încearcă să submineze instituțiile democratice și libertățile presei, la fel ca aliatul său Orban din Ungaria vecină.

„Dacă acest ritm continuă, vom fi foarte aproape de asta (înăsprirea controlului statului ca în Ungaria și Polonia) în patru ani”, a declarat pentru AFP Uros Esih, editorialist la unul dintre cele mai importante cotidiene slovene Delo.

El a spus că alegerile reprezintă un „punct de ruptură”, cu „forțe politice liberale și iliberale care se ciocnesc” în Slovenia.

Jansa riscă să piardă scaunul de premier în favoarea lui Golob

Ascensiunea lui Golob, în vârstă de 55 de ani, a început atunci când a preluat un mic partid ecologist în ianuarie, redenumindu-l Mișcarea pentru Libertate (GS).

Cel mai recent sondaj de opinie, de vineri seara, arăta GS cu peste 27% din voturile populare, cu puțin înaintea Partidului Democrat Sloven (SDS) al lui Jansa, cu 24%, deși analiștii avertizează că numeroși alegători ar putea lua decizii de ultim moment.

Robert Golob are, de asemenea, sprijinul mai multor partide de opoziție de centru-stânga, în timp ce Jansa, chiar și cu aliații săi de centru-dreapta, pare puțin probabil să poată asigura o majoritate în parlamentul de 90 de locuri, potrivit sondajelor.

Analiștii se așteaptă la o prezență la urne în creștere de 60% - cu aproximativ 10 puncte procentuale mai mult decât la ultimul scrutin din 2018 -, mulți alegători întorcându-se spre opoziție, deoarece stilul lui Jansa a provocat "revolta" societății civile.

„Pentru prima dată de la sfârșitul anilor '80, societatea civilă s-a trezit”, a declarat pentru AFP profesorul Vlado Miheljak, de la Universitatea din Ljubljana.

„Sperăm că guvernul se va schimba”, a declarat Iva Babic, o protestatară în vârstă de 30 de ani, una dintre cele câteva mii de persoane care s-au adunat vineri, purtând pancarte pe care scria „Să votăm” și „Moarte jansenismului, libertate pentru popor”.

Alegeri „între democrație și autocrație”

Imaginea lui Jansa în ultimii doi ani a fost afectată și de certurile cu Bruxelles-ul din cauza măsurilor sale de suspendare a finanțării agenției naționale de știri timp de mai bine de un an și de amânare a numirii procurorilor în noul organism antigravitație al blocului.

Deși Jansa s-a numărat printre primii lideri străini care au călătorit la Kiev, pe 15 martie, după invazia Rusiei în Ucraina, asaltul Moscovei nu a ocupat un loc central în campania electorală din Slovenia.

„24 aprilie va fi, de fapt, un referendum privind democrația în Slovenia”, a declarat în repetate rânduri Golob.

Jansa, pe de altă parte, a promis stabilitate cu panouri publicitare care proclamă „Fără experimente” și „Noi construim Slovenia”.

Într-o cafenea din apropierea protestului de vineri, Marjan Kovac, un pensionar în vârstă de 60 de ani, a declarat că acuzațiile că Jansa a atacat democrația sunt nefondate.

„Ele fac parte din acuzațiile politice fără temei”, a declarat el pentru AFP, adăugând că speră ca Jansa, „un maestru serios la conducerea statului”, să obțină un nou mandat.

Jansa a fost deja prim-ministru între 2004 și 2008, precum și între 2012 și 2013. La doar un an de la începerea celui de-al doilea mandat de premier, el a fost forțat să plece din funcție de un scandal de corupție.

Scrutinul ar urma să decidă „între democrație și autocrație”, a scris Igor Krsinar, editorialist la Reporter Magazine, o voce conservatoare critică rară.