Muntenegrenii aleg duminică un nou parlament, în cadrul unui scrutin anticipat. Alegerile legislative de duminică sunt primele din mica fostă republică iugoslavă de când Milo Djukanovic, fostul lider al Partidului Democrat al Socialiştilor (DPS), a pierdut scrutinul prezidenţial în aprilie şi a părăsit puterea după 30 de ani în care a dominat scena politică.
În total, 540.000 de alegători sunt chemaţi la urne, care s-au deschis la ora locală 07.00 (05.00 GMT) şi se vor închide la ora 20.00 (18.00 GMT),transmit DPA şi Reuters.
Potrivit Comisiei Electorale, candidaţi din 15 partide şi alianţe concurează pentru cele 81 de mandate parlamentare.
Un sondaj realizat luna trecută de CEDEM (Centrul pentru democraţie şi drepturile omului) plasează în frunte, cu 29,1% din intenţiile de vot, partidul Mişcarea Europe Now! (PES), pro-european, dar favorabil şi unor relaţii mai apropiate cu Serbia.
Candidatul PES, Jakov Milatovic, a câştigat alegerile prezidenţiale din aprilie.
Cine sunt favoriții
În campanie, Milojko Spajic, liderul PES şi fost ministru de finanţe, a promis să modernizeze economia, marcată de proastă gestionare şi corupţie şi puternic dependentă de turismul de la Marea Adriatică.
Conform sondajului CEDEM, DPS se află pe locul al doilea, cu 24,1% din intenţiile de vot, urmat de Frontul Democratic (DF), sârb naţionalist, cu 13,2%.
Muntenegru este membru NATO din 2027 şi candidat la aderarea la Uniunea Europeană, dar trebuie mai întâi să elimine corupţia, nepotismul şi crima organizată, notează Reuters.
Ce își doresc muntenegrenii
Muntenegrenii spun că doresc un guvern care să aducă stabilitate și să acționeze ținând cont de statului de candidat la UE al țării, adică să elimine corupția, nepotismul și crima organizată.
„Trebuie să prevaleze o anumită ordine, pentru că în prezent trăim într-un fel de anarhie”, a spus Branko Pavlovic, 37 de ani, în capitala Podgorica, intervievat de Reuters.
Muntenegru a aderat la NATO în 2017, la un an după o tentativă de lovitură de stat eșuată pe care guvernul a pus-o pe seama agenților ruși și a naționaliștilor sârbi.
Moscova a respins aceste afirmații ca fiind absurde, iar guvernul sârb a negat implicarea.
După invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, Muntenegru - spre deosebire de Serbia - s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva Moscovei. Kremlinul a plasat Muntenegru pe lista statelor neprietenoase.