Alegeri locale în Scoția. Miza este despărțirea de Marea Britanie și apartenența la UE
- Cristi Dorombach
- 7 mai 2021, 08:06
Britanicii votează joi la alegerile locale - un adevărat test pentru Boris Johnson și unitatea Marii Britanii. Separatiștii speră o victorie în Scoția pentru a putea organiza un nou referendum privind secesiunea.
Dacă separatiștii de la guvernare câștigă majoritatea în parlamentul local, primul ministru Nicola Sturgeon, șeful Partidului Național Scoțian (SNP), intenționează să facă presiuni asupra Londrei pentru a organiza un nou referendum privind independența.
Amânate pentru un an din cauza pandemiei, alegerile locale urmează să permită unui număr de 48 de milioane de alegători britanici să reînnoiască cele aproximativ 5.000 de locuri din cele 143 de adunări locale din Anglia, să aleagă un primar al Londrei și să numească noi parlamente regionale în Țara Galilor și Scoția.
Urnele de vot vor fi deschise între orele 06:00 - 21:00 GMT, iar rezultatele sunt așteptate începând de vineri și pe tot parcursul weekendului. În Scoția, o provincie de 5,5 milioane de oameni, aceste alegeri vor fi potențial decisive pentru viitorul Regatului Unit.
Dacă separatiștii la putere câștigă majoritatea în parlamentul local, primul ministru Nicola Sturgeon, șeful Partidului Național Scoțian (SNP), intenționează să facă presiuni asupra guvernului central din Londra pentru a putea organiza un nou referendum de independență.
Sondaj nefavorabil
În 2014, scoțienii au votat în proporție de 55% rămânerea în Marea Britanie. Un argument invocat de premierul conservator Boris Johnson, care are ultimul cuvânt și care susține că o astfel de consultare poate avea loc doar „o dată la o generație”.
Susținătorii unui nou referendum afirmă că Brexitul, căruia scoțienii i s-au opus în proporție de 62%, a schimbat jocul. La fel și pandemia, care a crescut popularitatea premierului Nicola Sturgeon (SNP), creditată cu o bună gestionare a crizei sanitare. După luni de sondaje care promiteau o creștere a SNP și o majoritate favorabilă independenței, partidul ar putea fi totuși surprins de rezultate. Un sondaj realizat de Savante ComRes pentru ziarul The Scotsman i-a prezis cel mai slab scor de la venirea sa la putere în 2007, cu 59 de locuri (-2) din 129.
Lipsită de o majoritate, formațiunea se va putea baza însă pe Verzi și pe noul partid Alba al fostului premier scoțian Alex Salmond, fost mentor al Nicolei Sturgeon, care i-a devenit adversar în urma rupturilor din blocul independentist.
"Sunt total pentru Nicola Sturgeon, pentru că a fost grozavă în timpul pandemiei", a spus Lorna Mcclure, în vârstă de 60 de ani, o menajeră intervievată de AFP la Glasgow. „Vreau independență”.
Raghav Jay, un student în vârstă de 35 de ani, ar prefera ca provincia să rămână în Marea Britanie: „Deci știți pentru cine nu voi vota”.
Inginerul Alan O'Brian, în vârstă de 50 de ani, spune că rezultatele din
2014 trebuie „acceptate”.
Dublu test
Aceste alegeri au, de asemenea, o valoare de dublu test. O dată pentru Boris Johnson, după succesul conservatorilor de la alegerile legislative de la sfârșitul anului 2019, când au lansat promisiunea de a realiza Brexit. Odată definitivat Brexitul, acest lucru a fost însoțit, în special în Irlanda de Nord, de tulburări care au reînviat tensiunile din sânul comunității.
Un test va fi și pentru liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, al cărui partid merge la urne pentru prima dată de când acesta a preluat conducerea în aprilie 2020, după înfrângerea istorică de la alegerile legislative. "Luptăm pentru fiecare vot", a spus bărbatul, care a promis că va repune pe picioare Partidul Laburist. „Oricare ar fi rezultatul, îmi asum responsabilitatea”.
Bazându-se pe succesul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului, Boris Johnson rămâne în fruntea sondajelor, în ciuda mai multor scandaluri, inclusiv cel privind finanțarea renovării apartamentului său oficial și a unui număr foarte mare de decese produse de pandemie - peste 127.500.
Miza se concentrează în special în jurul orașului Hartlepool, fortăreața laburistă din nord-estul Angliei, care ar putea să încline spre conservatori prin alegerea unui nou reprezentant după demisia titularului, acuzat de hărțuire sexuală. Un simbol destul de important după preluarea de către conservatori, în 2019, a fiefurilor roșii, acele regiuni afectate de dezindustrializare din nordul Angliei.
La Londra, în schimb, Partidul Laburist se află într-o poziție mult mai bună. La cinci ani după ce a devenit primul primar musulman al unei mari capitale occidentale, laburistul Sadiq Khan este dat câștigător în sondaje, cu mult înaintea rivalului conservator Shaun Bailey.
Traducere: Rador