Alegeri în Republica Moldova. Doar cinci secții de votare în Rusia: Risc de securitate crescut

Alegeri în Republica Moldova. Doar cinci secții de votare în Rusia: Risc de securitate crescut Alegeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Alegerile din Republica Moldova vor avea loc pe 20 octombrie, zi în care cetățenii care vor merge la urne își vor alege președintele. În aceeași zi are loc și referendumul constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Întrebarea de pe buletinul de vot este: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

După cum am anunțat într-un articol anterior, pentru alegerile din 20 octombrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea a 234 secții de votare în străinătate. Dintre acestea, trei secții de votare vor fi organizate pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Finlanda şi Republicii Islanda, care au ales să utilizeze drept metodă alternativă de vot, votarea prin corespondență.

Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia – 60, urmată de Germania – 26 de secții, Franța – 20 de secții, Marea Britanie – 17 secții și Statele Unite ale Americii și România, cu câte 16 secții.

Secții de votare, cec, alegeri în Republica Moldova

Sursa foto: a.cec.md

Alegeri în Republica Moldova. Riscul de securitate a crescut în Rusia

Potrivit CEC, la Moscova vor fi deschise două secții de votare, iar alte trei în restul Federației. Reprezentanții CEC au explicat și motivul pentru care în Rusia, deși au fost înregistrate peste 8.000 de cereri, vor fi deschise doar cinci secții de votare,

„În ceea ce privește secțiile de votare propuse pentru a fi constituite în Federația Rusă, misiunea diplomatică din Moscova a informat că situația de securitate din Federația Rusă pe parcursul anului 2024 s-a înrăutățit semnificativ. Având în vedere riscurile existente, organizarea scrutinului în Federația Rusă necesită o realizare cu prudență sporită, iar locația amplasării secțiilor de votare urmează a fi selectată ținând cont de nivelul de securitate al sectorului pe aspecte de apărare antiaeriană și asigurare a ordinii publice. Drept excepție poate servi teritoriul misiunilor diplomatice, care nu au fost o țintă a unor atacuri și nici nu au existat incidente de securitate conexe în intervalul februarie 2022 – prezent”, se arată în hotărârea CEC.

La ultimele două scrutine, cel parlamentar din 2021 și cel prezidențial din 2020, în Rusia au fost deschise 17 secții de votare.

În Ucraina, două secții de votare

CEC a mai anunțat că în Ucraina vor fi deschise două secții de votare, la Kiev și Odesa: „Privitor la secțiile de votare propuse pentru a fi constituite în Ucraina, misiunea diplomatică din Kiev a subliniat că situația de securitate din Ucraina continuă să fie agravată de atacurile Federației Ruse asupra obiectelor de infrastructură, inclusiv civilă a Ucrainei. În eventualitatea organizării secțiilor de vot în incinta misiunilor diplomatice și consulare (la Kiev și Odesa), trebuie de ținut cont de faptul că acestea nu dispun de capacitățile necesare pentru a adăposti votanți în caz de alarmă aeriană, precum și de faptul că secția de vot urmează să-și sisteze temporar activitatea pe perioada alarmei aeriene”, au explicat reprezentanții CEC.

Lista completă a secțiilor de votare, AICI.