ALEGERI EUROPARLAMENTARE. Comunele în care se votează de două ori. Preotul, agent electoral PSD: „Niculino, ai grijă că nu te mai înmormântez”

ALEGERI EUROPARLAMENTARE. Comunele în care se votează de două ori. Preotul, agent electoral PSD: „Niculino, ai grijă că nu te mai înmormântez”

Vestea că, în două comune din judeţul Teleorman se voteză şi pentru primari, şi pentru Parlamentul European, ne-a îndemnat să ajungem în comuna Troianu. Unii candidaţi reclamau neregului, iar mulţi săteni nu ştiau că se votează şi pentru Parlamentul European. Preotul e consiler local şi agent electoral al PSD, urna mobilă a fost „interzisă” iar Poliţia a fost chemată să ancheteze bătrâni pentru că au primit nişte cozonaci …de Paşti.

În  comunele Troianu şi Crângu, foştii primari au fost „traşi pe dreapta” de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care a constatat că edilii Marian Tudorică – Troianu şi Minel Siteavu – Crângu erau incompatibili şi au fost demişi de Prefectura Teleorman. Tudorică s-a luptat până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să obţină un verdict favorabil, dar nu a reuşit. Siteavu, spun oamenii locului, nici nu s-a mai obosit. Drept urmare, s-a hotărât ca noii primari să fie aleşi pe 25 mai, odată cu perlamentarii Europei. Astfe, în cee două localităţi din judeţul Teleorman se votează de două ori, iar alegerileeuroparlamentare au căzut pe planul secund. Mulţi oameni pe care i-a întrebat, nici nu ştiau că trebuie să voteze şi pentru Parlamentul European.

Urna interzisă

În Troianu am ajuns străbătând E 70, până aproape de Videle, şi, apoi, pe DN 65E. Candidatul PDL, Ionel Neagu, ne-a spus că aveau o problemă cu urna mobilă. Oamenii săi de campanie au vorbit să le faciliteze bătrânilor şi bolnavilor accesul la o urnă mobilă. Zis şi făcut. Numai că, în urma lor, pe la cei cărora le obţinuseră acceptul verbal, a trecut şi preotul satului, părintele Doru Bâră. Părintele este şi consilier local, din partea PSD, fapt pe care ni l-a recunoscut deschis. A zis, însă, că reprezintă, în Consiliul Local, interesele enoriaşilor şi ale parohiei pe care o păstoreşte. „După ce a trecut părintele pe la oamenii cărora le obţinusem şi avizele medicale că sunt apţi, că am zis să le dăm o mână de ajutor, iaca nu au mai vrut să audă de vot”, spunea candidatul la Primăria Troianu, Ionel Neagu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şantajată cu înmormântarea

Mai mult, preotul satului s-a întâlnit, întâmplător susţine el, şi cu enoriaşi cărora le-a zis că nu îi mai înmormântează pentru că au auzit că au „fraternizat” cu partea adversă. E cazul Niculinei Bâră, o femeie văduvă de 76 de ani. „I-a zis: Niculino ai grijă că nu îţi mai ac slujba de înmormântar”, susţin oameni ai locului. Ea a mărturisit ce i-a zis preotul dar fiica ei a spus că e o glumă. „O fi fost o glumă, maică, că aşa e el (preotul n.r.) mai glumeţ. Că doar suntem rude”, a încercat să dreagă busuiocul bătrâna. Preotul nu a negat că le-ar fi zis „ce le-ar fi zis” enoriaşelor dar că a fost, tot aşa, o glumă.

Îmbrăcat în preot, în secţia de votare

Despre părintele Doru Bâră, oamenii ne-au spus că, la alegerile din 2012, s-ar fi îmbrăcat în „uniforma” de preot, cu o legitimaţie de jurnalist de gât şi făcea ordine într-o secţie de votare. Am vrut să ne vedem să ne spună rolul şi rostul domniei sale în campanie, dar ne-a spus că are de dat la păsări, că are grijă de gospodărie şi nu era cazul. Prin telefon, l-am întrebat cum se împacă activitatea bisericească cu cea politică, iar preotul ne-a zis:”Eu nu am dat nici un ban. Dar dacă sunt evenimente în comună şi eu trebuie să particip, particip, aşa cum sunt zilele comunei. Eu le mai dau oamenilor un sfat, cum să facă, ce să facă”, a motivat părintele.

Anchetate de „Miliţie”

Cum necum, în urma disputelor dintre candidaţii locali, nişte bătrâne au ajuns să fie vizitate de poliţişti. În urmă cu câteva zile, Maria Cojocaru şi alţi vecini de ai ei, au dat cu subsemnatul pe motiv că au luat mită electorală. Femeile au explicat că au primit un cozonac şi sucuri, dar de Paşti, înainte de începerea campaniei pentru europarlamentare. „Doamne fereşte! Nu mi-a călcat Miliţia în niciodată până acum”, ne-apovestit, revoltată, Maria Cojocaru. Cei de la PDL au spus că din partea PSD s-a reclamat.

Aseară, contracandidaţii viceprimarului, care candidează din partea social democraţilor, au aşteptat multă vreme deschiderea secţiei de votare. Legal, aceasta trebuia să fie deschisă, pentru numărarea voturilor şi pentru primirea solicitărilor privind urnele mobile, după ora  18.00. Până la ora 20.00, trebuia depuse toate solicitările. „Şefa secţiei de votare e acasă la primar (fostul primar demis ca urmare a deciziei ANI n.r.)”, ne-a sesizat unul dintre membrii PDL. În cele din urmă, şefa secţiei a ajuns şa 19.45. Fostul primar a devenit, după demitere, administrator public dar, în opinia majorităţii celor chestionaţi de noi, tot el e cel care conduce Primăria din umbră.

Ce spunea ANI

În urmă cu câţiva ani, Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Tudorică Marian, primar al comunei Troianul. ANI a preczat că, în urma evaluărilor demarate la data de 16.11.2010, s-a constatat că Tudorică Marian s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18.06.2008 – 26.02.2009, deoarece a deţinut simultan funcţia de primar al comunei Troianul şi de Administrator în cadrul S.C. Tudorică COM S.R.L., încălcând dispoziţiile Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Duminică, 25 mai, în comuna Crângu vor avea loc, pe lângă alegerile europarlamentare, şi alegeri pentru funcţia de primar. După cum se cunoaşte, fostul primar, Minel Siteavu, a fost găsit incompatibil de ANI şi a fost demis de Prefectura Teleorman.