Compară domeniile de studiu, taxele şi metodele de admitere.
Tabelul prezentat în paginile următoare conţine oferta principalelor instituţii de învăţământ superior din România şi cuprinde atât facultăţile de stat, cât şi pe cele private.
Informaţiile sunt grupate pe domenii de studiu, însă, din lipsă de spaţiu, nu au putut fi cuprinse toate facultăţile. Taxele existente în tabel sunt cele minime şi cele maxime practicate în universităţile respective, pentru domeniul prezentat.
Pentru aflarea sumei exacte corespunzătoare facultăţii şi domeniului pe care doriţi să-l studiaţi este indicat să accesaţi siteul recomandat în tabel sau să sunaţi la secretariatul facultăţii.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru perioada examenelor. Zilele exacte pentru probele din cadrul admiterii trebuie aflate de pe site-ul facultăţii sau de la secretariat. Este indicat, înainte de alegerea facultăţii, să accesaţi site-ul acesteia şi să faceţi o vizită la sediu pentru a vedea dotările, starea laboratoarelor şi a bibliotecii, căminele studenţeşti.
Admiterea exclusiv pe bază de dosar nu mai este de mult un atribut al universităţilor private. În foarte multe facultăţi de stat nu mai există examen, chiar dacă mulţi rectori şi-au exprimat în ultimul timp intenţia de reluare a acestora. În acest an, spre exemplu, s-a reintrodus admiterea la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova.
STATUT
Atenţie la facultăţile cu grad de încredere limitat!
Agenţia Română de Evaluare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a validat programe de studii şi universităţi calificându-le, în funcţie de calitate, cu: „grad ridicat de încredere”, „grad de încredere limitat”, „încredere” şi „lipsă încredere”. Spre exemplu, conform ARACIS, Universităţile Artifex, din Bucureşti, Danubius, din Galaţi, şi „Mihail Kogălniceanu”, din Iaşi, au fost cotate ca având „încredere limitată”.
La acelaşi nivel se află şi o serie de programe de studiu: Drept, din cadrul Universităţii Bioterra, din Bucureşti, Comunicare şi Relaţii Publice, din cadrul Politehnicii Timişoara. În categoria celor ce au primit calificativul „neîncredere” se află Economie şi Afaceri Internaţionale, de la Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea”, din Bucureşti.
La polul opus se găsesc universităţi care au primit calificativul „grad ridicat de încredere”, precum Academia Tehnică Militară, din Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, din Bucureşti, Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureş.
Pentru a vedea calificativul specializării pe care doriţi să o studiaţi accesaţi site-ul ARACIS: www.aracis. ro, secţiunea „Rezultate evaluări”. Calificativele au fost acordate urmărind standarde precum calitatea profesorilor, dotările şi indicatorii de performanţă.
COSTURI
Taxe exorbitante la Film şi Arte
Majoritatea facultăţilor percep, în 2010, aceleaşi taxe de studiu ca şi anul trecut, indiferent că este vorba de învăţământul de stat sau de cel privat. Există, însă, excepţii, unele facultăţi ajungând chiar să-şi dubleze taxele. Campioane la capitolul taxe mari şi foarte mari sunt o parte din facultăţile de Film şi cele de Arte.
Spre exemplu, la Facultatea de Film, de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, taxa anuală este de 20.000 de lei.
La Universitatea de Vest din Timişoara, la Interpretare Muzicală şi Artele spectacolului, ambele în cadrul Universităţii de Muzică, plata pentru un an de studiu este de 10.000 de lei.
O creştere spectaculoasă a taxei de studiu s-a întregistrat la Târgu-Mureş, pentru Facultatea de Medicină, cea de Farmacie şi cea de Medicină Dentară, unde taxa pentru un an de studiu este de 8.000 de lei, adică de două ori mai mult faţă de anul trecut.
Majorări s-au făcut, de asemenea, la Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu, unde taxele au crescut cu circa 300 de lei pentru fiecare facultate. O creştere mai mare în această universitate s-a înregistrat la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, unde taxa este de 2.100 de lei, cu 500 de lei mai mult faţă de anul trecut.
DOSAR
Acte necesare la admitere
La întocmirea dosarului pentru admitere sunt necesare următoarele documente:
- diploma de Bacalaureat (în original sau copie legalizată; se acceptă şi adeverinţă, în cazul în care liceele nu au eliberat încă diplomele);
- foaie matricolă (acolo unde admiterea se face pe baza mediilor din liceu);
- certificat de naştere (copie legalizată);
- adeverinţă medicală tip;
- fotografii tip buletin;
- copie după buletin;
- certificat de căsătorie în copie legalizată (dacă e cazul);
- chitanţa care atestă plata taxei de înscriere.
Absolvenţii de liceu care se înscriu la Teologie mai trebuie să pună la dosar certificatul de botez şi acordul scris al Arhiepiscopiei sau Episcopiei de care aparţin.
Fiecare facultate poate avea cerinţe suplimentare, aşa că este indicat să consultaţi siteul instituţiei sau să sunaţi la secretariatul facultăţii înainte de înscriere.
CITIŢI ŞI:
- EVZ dă startul admiterii la facultate
- Ce să faci în facultate pentru a-ţi pregăti viitoarea carieră
- Concurenţă mare la Administraţie şi Jurnalism
- „Şcoala de acum scoate doar tocilari, nu valori”
- Joburi pentru bani de buzunar
- Echivalarea diplomei, un nou examen
Vezi lista facultăților de stat și particulare 2010