Fane Spoitoru a devenit cunoscut în urma unui scandal, din vara anului 1992, petrecut în fața fostei discotecii Vox Maris, de la Cercul Militar Național. Atunci, în urma unei altercații cu polițistul Nelu Florea, zis Pluto, Fane s-a ales cu șase gloanțe în burtă. Dar asta nu l-a împiedicat să-i taie, cu o sabie ninja, mâna stângă a polițistului. Acesta a ajuns, la propriu, cu mâna stângă în pungă la spital, unde medicii au reușit să i-o pună, miraculos, la locul ei. Dar nici interlopul nu a scăpat ușor, trebuindu- i mai bine de un an de spitalizări consecutive ca să se pună pe picioare. Procesul în care a fost acuzat de tentativă de omor și vătămare corporală gravă a durat până în 1997, când a fost condamnat la nouă ani de închisoare.

Prins în Canada și extrădat

Numai că pronunțarea sentinței l-a prins în Canada, unde reușise să fugă cu un an înainte. În anul 2000, canadienii l-au expulzat. Fane făcuse o greșeală, intrase în Canada ilegal, cu un pașaport fals. Repatriat forțat a stat în închisoare până în anul 2003, când a fost eliberat condiționat. Acolo a fost coleg de celulă cu Miron Cozma, cu care s-a împrietenit. Anii pe care i-a petrecut în penitenciar l-au cumințit pe fostul mardeiaș. Aflat în libertate s-a pocăit și a stat departe, în ultimii ani, de „afacerile” care i-au adus notorietatea. În ultima perioadă se întreținea din veniturile unui club de maneliști pe care îl avea în Vitan, cu o „sucursală” de sezon la Mamaia.

Acum doi ani a murit dușmanul său de moarte, polițistul Nelu Florea, zis Pluto

Dușmanul său de-o viață, polițistul Nelu Florea, n-a apucat bătrânețea. El a murit de inimă, în mai 2014, la numai 52 de ani, după ce fusese dat afară din poliție, doar cu gradul de maior, din cauza alcoolului. După ce a fost părăsit și de familie, Nelu Florea s-a dedicat în exclusivitate băuturii pe care și-o cumpăra din indemnizația de revoluționar, întrucât participase la Revoluția din 1989. Pluto fusese plutonier sanitar în MApN, ulterior fiind avansat ofițer și transferat în poliție. Cei doi, care erau cât p-aci să se omoare în 1992, ulterior s-au împăcat. Acum șase ani, Nelu Florea ne-a declarat: „S-a întâmplat la restaurantul Hotelului Bulevard, la câţiva metri de locul bătăliei. Mi-a strâns mâna şi mi-a zis că mă caută: <>. Nu l-am mai văzut…”. Probabil, se vor regăsi în altă viață.


FOTO:Nelu Florea