Autoritățile din Alaska se află în alertă, după ce un val de căldură fără precedent a lovit statul. Temperaturi de 30 de grade Celsius au fost înregistrate, cu toate că Alaska se află în regiunea polară. Aceleași temperaturi au fost înregistrate concomitent în Texas, în sudul Statelor Unite, stat care se află în apropiere de frontiera cu Mexicul, scrie Express.

Locuitorii din Alaska sunt ultimii care ar cumpăra instalații de aer condiționat, mai ales că locuințele lor sunt concepute pentru a păstra cât mai mult căldura. Însă Weather Chanell a anunțat că aceste temperaturi istorice urmează să persiste încă câteva zile.

Aceasta după ce, chiar în Ziua Națională a Statelor Unite, municipalitatea din Anchorage, capitala și cel mai populat oraș din Alaska, alarmate de temperaturile extrem de ridicate, autoritățile au decis să anuleze focul de artificii prevăzut pentru 4 iulie, existând riscul ca acesta să provoace incendii forestiere.

Joi, în Anchorage, temperatura a atins un maxim istoric de 32 de grade. Potrivit lui Brian Brettschneider, climatolog din Alaska, chiar înaintea valului de căldură, Anchorage a înregistrat cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată într-o serie de zece zile.

Pe de altă parte, serviciile meteorologice din Franța au lansat vineri un semnal de alarmă cu privire la „supraîncălzirea” Mediteranei, unde temperatura medie a apei a depășit media de 25 de grade Celsius. Potrivit Meteo France, săptămâna aceasta temperatura apei va oscila între 25 și 27 de grade.

Specialiștii atrag atenția că aceste temperaturi ar putea schimba ecosistemului marin din sudul Franței, unele specii fiind afectate de încălzirea apei, în special peștii care trăiesc la adâncime și care nu sunt obișnuiți cu temperaturi ridicate.

Încălzirea mării nu este numai un pericol pentru biodiversitate, ci și pentru oameni. Apele caldea au adus,  pe coasta de Azur în special, o specie de pisică de mare periculoasă (venin), autoritățile fiind nevoite să închidă mai multe plaje.