Evenimentul Zilei > Economie > Alarmant! Se limitează retragerile de la bancomate
Alarmant! Se limitează retragerile de la bancomate

Alarmant! Se limitează retragerile de la bancomate

Băncile au fost instruite să aplice limite temporare pentru retragerile zilnice, într-o mișcare aparent concepută pentru a controla inflația şi de a acoperi îngrijorarea cu privire la răspândirea pandemiei de coronavirus.

Avem deja prima țară care limitează retragerile de la ATM-uri, din cauza coronavirusului: cetățenii pot scoate maxim 635 de dolari pe zi de la bancomat.

Într-o declarație, CBE a declarat că limita zilnică pentru persoane fizice va fi 10.000 de lire egiptene și 50.000 EGP pentru companii, cu toate acestea, întreprinderile vor fi scutite de limitele de retragere dacă banii sunt folosiți pentru a plăti angajații.

În plus, Banca Centrală i-a îndemnat pe egipteni să își limiteze utilizarea bancnotelor și să se bazeze pe transferuri electronice și plăți electronice, iar autoritatea de reglementare a instruit băncile să anuleze taxele pentru transferuri și metode de plată electronică pentru comoditatea cetățenilor.

Tarek Amer, guvernatorul Băncii Centrale a Egiptului, a declarat că Banca Centrală și-a dat seama că persoanele fizice retrag bani de la bănci, deși nu aveau nevoie, retragerile ajungând la 30 de miliarde EGP în ultimele trei săptămâni.

”Toate băncile au anulat comisioanele pentru transferuri şi plăţi electronice, pentru a-i ajuta pe cetăţeni”, a precizat comunicatul. Egiptul a raportat duminică 33 de cazuri noi de infecţii cu coronavirus şi patru decese, totalul cazurilor ajungând la 609, respectiv la 40 de decese.

Autorităţile au decis oprirea accesului credincioşilor în moschei timp de două săptămâni, începând din 21 martie, iar duminică au anunţat prelungirea măsurii pe termen nedefinit, notează cpifinancia.