Alarmă! Siberia caniculară, invadată de o specie de molii uriașe
- Magda Spiridon
- 18 iunie 2020, 04:30
În luna decembrie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a comentat pe tema căldurilor nefireşti: "Unele oraşe ale noastre au fost construite la nord de Cercul arctic, pe calota glacială. Dacă aceasta începe să se topească, vă puteţi închipui ce consecinţe vor fi. Este un lucru foarte serios."
Topirea permafrostului este cel puţin parţial de vină pentru scurgerea de motorină care a avut loc luna aceasta în Siberia şi l-a determinat pe Putin să declare stare de urgenţă. Suporţii de la rezervorul în care se afla combustibilul s-au scufundat brusc, conform responsabililor; grupurile ecologiste au spus că de vină a fost şi infrastructura învechită şi prost întreţinută.
Incendiile de vegetaţie se întind pe sute de mii de hectare din pădurile siberiene. Agricultorii aprind deseori focuri în timpul primăverii pentru a curăţa vegetaţia şi o combinaţie de temperaturi atmosferice ridicate şi vânt puternic a provocat scăparea de sub control a unor astfel de focuri.
Temperaturile în creştere au creat condiţii prielnice pentru înmulţirea accelerată a roiurilor de molii de mătase siberiene, ale căror larve se hrănesc cu lemnul de conifere. "În întreaga mea carieră îndelungată, nu am văzut niciodată molii atât de uriaşe şi care cresc atât de repede", a spus Vladimir Soldatov, specialist în molii, pentru AFP. El a avertizat că pentru păduri consecinţele vor fi "tragice", larvele lăsând copacii fără ace şi făcându-i mai vulnerabili la incendii.