Evenimentul Zilei > International > Alarmă! Siberia caniculară, invadată de o specie de molii uriașe
Alarmă! Siberia caniculară, invadată de o specie de molii uriașe

Alarmă! Siberia caniculară, invadată de o specie de molii uriașe

THE GUARDIAN (Marea Britanie). Valul prelungit de caniculă din Siberia este "indiscutabil alarmant", spun specialiştii climatologi. Temperaturile atipice au fost puse pe seama incendiilor de vegetaţie, unei uriaşe scurgeri de petrol şi unei invazii de molii care se hrănesc cu lemn.

La nivel mondial, canicula din Siberia ajută la împingerea planetei spre cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, în pofida scăderii temporare a emisiilor de carbon datorită pandemiei de coronavirus.

Temperaturile din regiunile polare cresc cel mai rapid din cauza curenţilor oceanici care transportă căldura spre poli şi deoarece gheţurile şi zăpezile cu efect de reflexie se topesc. Oraşele ruseşti de la cercul arctic au înregistrat temperaturi nemaipomenite, în Nijniaia Peşa temperatura ajungând la 30 de grade C în 9 iunie, iar în Katanaga, unde în mod obişnuit la vremea asta a anului temperatura în timpul zilei era de aproximativ 0 grade C, s-au înregistrat 25 de grade C în 22 mai. Precedentul record era de 12 grade C.

În luna mai, temperaturile la sol în unele locuri din Siberia au fost cu până la 10 grade peste medie, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbarea Climei al UE (C3S). Martin Stendel, de la Institutul de Meteorologie danez, a spus că probabilitatea apariţiei acestor temperaturi anormale înregistrate în mai în nord-vestul Siberiei era de o dată la 100.000 de ani, în lipsa încălzirii globale provocate de om.

Freja Vamborg, cercetător senior la C3S, a spus: „Este în mod neîndoielnic un semn alarmant, dar nu numai luna mai a fost neobişnuit de caldă în Siberia. Întreaga iarnă şi primăvară au avut perioade repetate cu temperaturi atmosferice la sol peste medie. Deşi planeta ca întreg se încălzeşte, acest lucru nu se petrece la fel peste tot.

Vestul Siberiei se evidenţiază ca o regiune cu o tendinţă de încălzire mai accentuată, cu variaţii mai mari de temperatură. Aşa că în oarecare măsură anomaliile de temperatură ample nu sunt surprinzătoare. Totuşi, ceea ce este neobişnuit este durata în care au persistat anomaliile mai calde decât media.”

Marina Makarova, meteorolog-şef la serviciul meteorologic Rosgidromet al Rusiei, a spus: „Iarna asta a fost cea mai caldă din Siberia de la începutul înregistrărilor, cu 130 de ani în urmă. Temperaturile medii au fost cu până la 6 grade C peste normele sezoniere”.

Robert Rohde, cercetător principal la proiectul Berkeley Earth, a spus că Rusia în întregul ei a trecut printr-o perioadă de temperaturi record în anul 2020, media din ianuarie până în mai fiind cu 5,3 grade C mai mare decât media din perioada 1951-1980. „(Acesta este) un nou record la o diferenţă masivă de 1,9 grade C”, a spus el.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE