ALARMĂ: Boala LIMBII ALBASTRE a ajuns în România. Primele cazuri

ALARMĂ: Boala LIMBII ALBASTRE a ajuns în România. Primele cazuri

Potrivit ANSVSA, în data de 22 august 2014 a fost confirmată existenţa bolii limbii albastre (Bluetongue) în România.

Boală care nu a fost semnalată pe teritoriul ţării noastre până în prezent. Mai mulţi proprietari de bovine din judeţul Buzău au solicitat medicul veterinar, pentru că animalele deţinute prezentau semne de boală. Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice

Potrivit adevarul.ro, după examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău. În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru boala limbii albastre (Bluetongue). Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite.

Măsurile care trebuie adoptate

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform sursei citate, DSVSA Buzău a trimis o echipă de specialişti în zonă care a prelevat probe de sânge şi de la aceste animale. Şi aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru boala limbii albastre. Conform procedurilor, ANSVSA a notificat statele membre ale Uniunii Europene şi a celor membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României. De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării difuzării bolii la efectivele de animale receptive. Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala nu afectează onul, ci rumegătoarele şi are caracter sezonier.

În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.