Al șaselea mogul media după gratii. Dan Diaconescu, interzis la televizor pentru un deceniu

Al șaselea mogul media după gratii. Dan Diaconescu, interzis la televizor pentru un deceniu

Fostul șef de la OTV s-a adăugat patronilor de presă care au ajuns în spatele gratiilor. Dacă în cazul lui SOV, Dan Voiculescu, Dan Adamescu, Adrian Sîrbu sau Sorin Roșca Stănescu acuzațiile nu au avut legătură cu mass-media, Dan Diaconescu a fost condamnat pentru șantaj de presă, la cinci ani și jumătate

Alături de inventatorul televiziunii de senzație au fost trimiși în spatele gratiilor alți doi colaboratori de nădejde ai acestuia: ziaristul Mihai Ghezea (2 ani și 6 luni) și clarvăzătorul Doru Pârv (4 ani).

„Acum mă închid pe mine”

Luat de acasă din cartierul Primăverii de polițiști, Dan Diaconescu a pozat în victimă, ca de fiecare dată când lucrurile nu-i sunt favorabile. „Cred că niciun român nu mai are acum încredere în Justiție. Miau închis televiziunile, mi-au închis partidul, acum mă închid pe mine”, a apucat să spună, patetic, Diaconescu urcat cu cătușele la mâini, în mașină și dus la Rahova. El și-a dat arama pe față cu puțin înainte să fie introdus în arest. Cu cătușele ridicate, fondatorul PP-DD a susținut că „vă las foarte săraci și foarte naivi”. Având în vedere că faptele acestora au legătură cu jurnalismul, două judecătoare de la Curtea de Apel București au decis ca cei trei condamnați să nu mai practice activități în presa scrisă sau audio- video vreme de cinci ani. Raluca Moroşanu şi Adina Adriana Radu au hotărât să-l pedepsească pe Diaconescu deoarece, în perioada mai-septembrie 2009, el l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Dorel Pârv, pe primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ, să le dea 200.000 de euro. De asemenea, în aprilie 2005, Dan Diaconescu l-a amenințat pe un om de afaceri prin intermediul lui Ghezea Mitruș, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” difuzată pe același post de televiziune, pentru a-l determina să-i dea 100.000 euro, din care a primit 4.500 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Complicii

Potrivit DNA, la data trimiterii în judecată, Dan Diaconescu era asociat majoritar la SC Ocram Televiziune (OTV) şi realizator de programe la postul de televiziune amintit. Dorel Petru Pârv era atunci realizator de programe la OTV, și „recidivist postexecutoriu”, iar Mihai Ghezea, jurnalist, fost realizator de programe la OTV și fost director general al publicaţiei „Atac la persoană”. Ei au fost trimişi în judecată în octombrie 2010.

Inițial, pe fond, în 2013, mogulul media a primit o pedeapsă mai blândă, de 3 ani închisoare. Complicii săi și-au păstrat condamnările dictate de Judecătoria Sector 1.

Complicele lui DD: „Fără emoții, morcovi și d-astea. Și eu la fel”

Interceptările din cazul Petre Paul Țârdea, organizatorul jocului de noroc Eurotombola de la Prima TV, dezvăluie șantajatul practicat de Dan Diaconescu și Mihai Ghezea. Cei doi au cerut 100.000 de euro ca să nu continuie la OTV dezvăluirile despre presupusele nereguli ale jocului. Din convorbiri rezultă că Diaconescu a încasat arvuna și negociază, alături de Ghezea cu Țârdea modul în care se vor face următoarele plăți. Diaconescu este prudent, se supără dacă Țârdea îl întreabă la telefon despre cum va face plățile, dar vrea banii în mână și oferă garanții că după efectuarea plății va înceta campania de discreditare a jocului Eurotombola.

Țârdea: „Deci, prestatorul urmează să-ți dea în primire la trei luni, cu plata prevăzută în fondul...mă rog, de a primi de la..comanda pentru. Cred până la urmă că tot...dea beneficii, șase sute, patru sute. Au, bun, și tu zici că acest contract ne...acoperă p-amândoi cum Mihai?

Ghezea: Să nu ai cum ai spus tu: „Emoții, morcovi și d-astea. Și eu la fel”.

Lista mogulilor cu probleme penale

În iunie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu (foto) a fost condamnat la un an de închisoare după ce l-a șantajat pe actualul deputat Sebastian Ghiță. Un an mai devreme, Vântu și „gorila” sa l-au constrâns pe Ghiță să le dea 150.000 de euro, ori să accepte denunțarea unui contract comercial. În dosarul favorizării fugarului Nicolae Popa, același Vîntu a primit o altă condamnare de 2 ani închisoare.

FOTO: Sorin Ovidiu Vîntu

Pe 8 august 2014, Dan Voiculescu (foto) a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Mogulul media a fost acuzat de spălare de bani. În plus, instanța a decis să-i confiște 60 de milioane de euro, prejudiciul stabilit în acest caz. După mai multe căi de atac excepționale, decizia judecătorilor a rămas irevocabilă.

FOTO: Dan Voiculescu

În octombrie anul trecut, Sorin Roșca Stănescu (foto) a fost condamnat de Curtea de Apel București la doi ani și opt luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol. Fostul patron de la „Ziua” a fost acuzat de utilizarea de informații privilegiate și constituire a unui grup infracțional organizat. Decizia este definitivă și „nașul” SRS a fost încarcerat la Jilava.

FOTO: Sorin Roșca Stănescu

Curtea de Apel București l-a condamnat luna trecută pe Dan Adamescu (foto) la patru ani și patru luni de închisoare cu executare. Patron al cotidianului „România Liberă”, Adamescu a fost acuzat că a plătit mai mulți judecători pentru a câștiga o serie de procese privind câteva litigii. A fost arestat preventiv, apoi trimis în arest la domiciliu. Hotărârea nu este definitivă.

FOTO: Dan Adamescu

Fostul director al trustului MediaPro, Adrian Sârbu (foto), a fost reținut în urmă cu o lună sub acuzațiile de spălare de bani și instigare la evaziune. Conform anchetatorilor, prejudiciul produs bugetului statului se ridică la 17 milioane de lei. Sârbu a afirmat că dosarul „Mediafax” are ca scop distrugerea instituțiilor media pe care le-a construit în ultimii 25 de ani.

FOTO: Adrian Sârbu