Al șaselea caz de variola maimuței în România. „Sunt două variante de virus.” Ce spun autoritățile

Sursa foto: arhiva EVZ

Autoritățile au anunțat al șaselea caz de variola maimuței în România. Acesta va rămâne în izolare, iar specialiștii vor face mai multe verificări pentru a afla de unde s-a infectat cu virusul.

Al șaselea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România, anunță autoritățile. Pacientul este în vârstă de 40 de ani și s-a dus să efectueze un control la o clinică medicală din București. Medicii au aflat că are variola maimuței și i-au recomandat să rămână în izolare.

De asemenea, a fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Persoanele născute înainte de anul 1979 sunt vaccinate împotriva variolei, iar șansele de a se infecta cu noul virus sunt mici, a explicat medicul infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu.

"Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani", a precizat Adrian Marinescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

"Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței.

Sursa foto: trm.md

Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii.

Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii", a mai declarat directorul medical al Institutului "Matei Balș" din București.

Alexandru Rafila, despre variola maimuței

Și Alexandru Rafila a avut o serie de recomandări pentru români.

„Aș vrea să fac și eu o clarificare, pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi apropo de acest subiect legat de variola maimuței. Am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinența în situația raporturilor sau a relațiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Nu se referă la o viață fără riscuri, deci cine își asumă astfel de riscuri ...

Am dat o astfel de recomandare, evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secrețiilor. Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală și evitarea relațiilor cu persoane cunoscute în mod evident este o măsură de protecție individuală pe care putem să o luăm cu toții cei care suntem la risc sau persoane care sunt la risc pentru așa ceva”, a declarat Rafila.