Al şaptelea ministru brazilian spune adio funcţiei, din cauza acuzaţiilor de corupţie

Al şaptelea ministru brazilian spune adio funcţiei, din cauza acuzaţiilor de corupţie

Un al şaptelea membru al guvernului brazilian, ministrul Muncii, Carlos Lupi, a demisionat din funcţie. Şase dintre colegii săi au părăsit "corabia", în acest an, în contextul unui scandal de corupţie, după ce noul preşedinte al ţării, Dilma Rousseff, şi-a preluat mandatul, relatează BBC.

Majoritatea erau membri ai guvernului numit în timpul preşedintelui precedent, Luiz Inacio Lula da Silva. Lupi a declarat că a fost subiectul unei "persecuţii personale şi politice" în mass-media. Dar a precizat că are conştiinţa curată şi va dovedi că este nevinovat. Mită şi salarii duble

A fost anchetat după ce revista Veja a scris, în noiembrie, că Lupi şi unii dintre consilierii săi ar fi cerut comisioane din partea ONG-urilor şi organizaţiilor caritabile, în schimbul finanţării oferite de minister.

Ziarul "Folha" din Sao Paulo a relatat că ministrul a fost investigat pentru că a primit un salariu ca angajat al Congresului federal, în timp ce primea un salariu şi din partea legislativului din Rio de Janeiro, între 2000 şi 2006. Să primeşti două salarii din partea guvernului este ilegal, potrivit legislaţiei braziliene.

După şeful Casei Civile, un fel de premier, ministrul Transporturilor, cel al Agriculturii, al Turismului şi cel al Sporturilor, demisia ministrului Muncii ridică la şase numărului membrilor Cabinetului, care au fost nevoiţi, cu începere din luna iunie, să renunţe la funcţie fiind acuzaţi de corupţie. Un al şaptelea ministru, cel al Apărării, a fost obligat să demisioneze după ce şi-a criticat colegii de Cabinet. Finanţare ilegală

Scandalul a izbucnit, luna trecută, atunci când revista Veja a scris că unul dintre consilierii lui Carlos Lupi finanţa, în mod ilegal, organizaţii care aveau semnate contracte cu ministerul său şi că a călătorit cu un avion închiriat de una dintre aceste organizaţii.

Presa a dezvăluit că Lupi a autorizat crearea a şapte sindicate în statul Amapa (nordul Braziliei) pentru "a reprezenta sectoare industriale care nu există în regiunea respectivă".

Ne puteți urmări și pe Google News