Al III-lea RĂZBOI MONDIAL? Situaţia de acum a LUMII seamănă IZBITOR cu cea de la mijlocul anilor 1930
- Radu Pădure
- 8 octombrie 2016, 08:01
Semnele arată apropierea unui nou război planetar. Inima lumii, Eurasia, este cuprinsă de destabilizare. Geo-strategul George Friedman simte miros de praf de puşcă. O analiză publicată de fondatorul Institutului Stratfor în Newmax.
Europa şi Asia formează împreună inima omenirii. Aici trăiesc 5 dintre cele 7 miliarde de oameni de pe planetă. Când instabilitatea apare în această parte de lume, ea zguduie întreaga umanitate.
De aceea modelul geopolitic care se dezvoltă în Eurasia este atât de ameninţător. Este asemenea unui uragan, care absoarbe uriaşe cantităţi de energie din ocean, foloseşte această energie pentru a-şi crea o vastă şi complexă structură, şi apoi distruge tot ce întâlneşte.
Continentul eurasiatic este principala sursă mondială pentru o astfel de energie distrugătoare. Când diferitele sale regiuni încep să se destabilizeze şi apoi să se unească, se creează o furtună geopolitică. Acum asistăm la formarea unui uragan.
Paralele cu Al Doilea Război Mondial
Nu este un fenomen întâlnit prea des. Ultima oară când l-am văzut a fost înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, când fiecare dintre regiunile Eurasiei a intrat într-un proces de destabilizare. Zonele destabilizate s-au contopit apoi într-un conflict unic care a devastat întregul teritoriu.
Să vedem mai întâi care era situaţia înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. Europa a intrat într-o masivă criză economică după Primul Război Mondial. Aceste probleme economice au dus la probleme politice şi la apariţia lui Hitler şi Mussolini. De asemenea, au dus la militarizare.
În Uniunea Sovietică, revoluţia a dus la strămutări uriaşe de populaţie, foamete şi, din punct de vedere politic, la dictatură şi crime în masă.
Orientul Mijlociu a fost relativ stabil, cu excepţia faptului că arabii resimţeau profund dominaţia britanică asupra regiunii şi se organizau în ascuns împotriva ei.
Şi în India, mişcarea anti-britanică condusă de Mahatma Gandhi a destabilizat sub-continentul.
În Japonia, a preluat puterea un guvern militar şi a început războiul împotriva Chinei, în anii 1930. China abia ieşise dintr-un război civil, când s-a declanşat invazia japoneză.
Aceste furtuni regionale nu semănau, însă au început să reacţioneze între ele.
Criza economică din Europa a afectat Rusia, iar Rusia a încercat să folosească criza economică din Europa pentru a declanşa şi aici revoluţia comunistă. Rusia a sprijinit diverse facţiuni din China, în vreme ce Japonia considera de neacceptat dominaţia europeană în Asia de Sud-Est.
Aceste furtuni s-au adunat şi s-au unit în anii 1930, explodând într-un război în care au fost târâte toate regiunile continentului eurasiatic, dar şi Statele Unite. A fost Al Doilea Război Mondial.
Se formează uraganul secolului XXI
Ne aflăm acum într-o perioadă în care toate regiunile din Eurasia trec prin furtuni.
În Europa, eşecurile Uniunii Europene din 2008 încoace, au creat instabilitate economică, care s-a transformat într-una politică.
Rusia este în mijlocul unor grave probleme economice şi politice şi a trecut la acţiuni militare în Ucraina şi Siria. Orientul Mijlociu este scena unui haos total, militar şi economic, căruia se pregătesc să i se adauge şi problemele economice create de preţurile la petrol (foarte mici – n.r.).
China a avut o masivă prăbuşire economică, ca şi Japonia, iar în China furtuna a devenit politică, odată cu înăsprirea dictaturii.
Statele din Asia Centrală trec şi ele prin crize economice din cauza preţurilor la petrol, iar guvernele lor au devenit instabile.
Doar India nu este mai instabilă decât de obicei.
Furtunile regionale se intensifică, apoi se contopesc. Criza din Orientul Mijlociu a afectat Europa provocând imigraţie şi terorism. Forţele europene s-au implicat în Orientul Mijlociu şi au impus sancţiuni economice Rusiei.
Rusia este implicată profund în Siria şi face manevre pentru a-şi asigura sprijinul Turciei şi Iranului. Ruşii şi chinezii fac împreună presiuni politice asupra Asiei Centrale, pentru a obţine creşterea preţurilor la petrol, care le-ar aduce şi lor beneficii.
China face o demonstraţie de putere în Marea Chinei de Sud-Est şi aduce Japonia, Taiwan, Filipine şi Indonezia pe picior de război.
Deocamdată, nici un uragan de mari proporţii nu s-a format, însă tiparul care se manifestă este în linii mari asemănător celui existent la jumătatea anilor 1930. Iar acest tipar a evoluat în cel mai mare război din istoria lumii.
Vedem cum destabilizarea a cuprins toate regiunile Eurasiei (cu excepţia Indiei), iar uraganul începe să se formeze.