Al doilea semestru de şcoală vine cu un alt bacalaureat

Al doilea semestru de şcoală vine cu un alt bacalaureat

Luni, copiii se întorc în bănci pentru cel de-al doilea semestru, în care liceenii vor susţine alte probe din Bac-ul „de tip nou”. Tot luni, noua lege a educaţiei intră în parlament.

Elevii se întorc luni în bănci, pentru semestru al doilea, după o săptămână de vacanţă. Şi profesorii buzoieni se întorc la catedre, după o lună în care au protestat pentru a-şi primi drepturile salariale câştigate în instanţă.

Chiar dacă situaţia lor nu s-a rezolvat încă, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, le-a promis un act normativ care să prevadă plata „despăgubirilor”.

Vine a doua probă de bac

Ne puteți urmări și pe Google News

Clopoţelul va suna pentru ultima dată în acest an şcolar vineri, 11 iunie, când va începe vacanţa de vară. Până atunci mai e destul, iar, emoţiile cele mai mari le vor avea liceenii de a XII-a: la o săptămână după începerea şcolii, ei vor trebui să susţină a doua probă orală din cadrul noului bacalaureat - cea de competenţe digitale.

Mai exact, în perioada 19-29 aprilie, laboratoarele de informatică vor fi ocupate de copiii care vor încerca să obţină un certificat de competenţe digitale. După aceea, candidaţii vor trebui să demonstreze şi cunoaşterea unei limbi străine, la proba ce va fi susţinută între 31 mai şi 4 iunie.

Bac-ul 2010 aduce schimbări şi la probele scrise, care sunt doar trei la număr, în loc de cinci: la limba română, matematică pentru real şi istorie pentru uman şi proba materiei de profil.

Cei care vor fi în clasa a XII-a anul viitor vor avea parte de un examen de maturitate şi mai simplu, cu doar două probe scrise, dar interdisciplinare.

„Examenul” din parlament

Până la vacanţa - de data aceasta parlamentară - care va începe tot în iunie, emoţii vor avea şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Asta pentru că, luni, legea educaţiei naţionale va intra în parlament.

„Nu adoptarea legii este problema, aplicarea e greul”, a arătat ministrul Daniel Funeriu joi, în ultima zi de dezbatere publică a actului normativ.

Sindicaliştii din educaţie sunt însă în continuare nemulţumiţi de noul proiect de lege.  VIITORUL EDUCAŢIEI

Cum va arăta faţa şcolii după aplicarea legii „Funeriu”

Elevii care vor fi în anul şcolar următor în clasa a V-a vor sta în gimnaziu cinci ani, până în clasa a IX-a inclusiv. Grupa pregătitoare de la grădiniţă va fi obligatorie şi va face parte din ciclul primar. Elevii vor avea parte de evaluări din doi în doi ani.

Clasa a IX-a va încheia ciclul testărilor cu o altă evaluare naţională transdisciplinară. Sunt câteva dintre propunerile noii legi a educaţiei. Nici pregătirea profesorilor nu este neglijată în acest act normativ.

Potrivit acestuia, viitorii profesori vor trebui să treacă printr-o pregătire mult mai riguroasă. Aceştia vor trebui să aibă atât studii de licenţă, cât şi de masterat şi timp de un an să-şi facă ucenicia pe lângă un profesor mentor.

În plus, descentralizarea sistemului va da mai multă putere şcolilor care vor putea să aleagă o bună parte dintre materiile de studiu, în funcţie de specificul zonei şi cerinţele pieţei muncii.