Al doilea desant al lui Bush în România

Al doilea desant al lui Bush în România

Preşedintele american stă în ţara noastră până vineri, este cazat la Hotelul Marriott şi se întâlneşte azi cu Traian Băsescu, la Neptun.

Aeronava preşedintelui american George W. Bush a aterizat la Bucureşti ieri, la ora 18.08, după ce cu aproximativ o oră în urmă părăsise Ucraina, prima „bornă“ din turneul est-european pe care oficialul american l-a început luni.

Bush va sta în România până vineri, va participa la Summitul NATO, iar în această seară va avea o întrevedere cu Traian Băsescu în staţiunea Neptun.

Întâmpinat de Meleşcanu Împreună cu preşedintele american a coborât pe „Henry Coandă“ Laura Bush, soţia acestuia, şi Condoleezza Rice, secretarul de stat al SUA. Bush a fost întâmpinat la scara avionului de ambasadorul american în România, Nicholas Taubman, ministrul român al apărării, Theodor Meleşcanu, şi Mihai Stănişoară, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională. Pe aeroport s-a aflat şi ambasadorul României în SUA, Adrian Vieriţa. Coloana oficială a americanilor, care a numărat 35 de vehicule şi a inclus o maşină de descarcerare, s-a îndreptat către Hotelul Marriott, unde este cazată pe parcursul vizitei în România. Lunetişti pe aeroport Pe Aeroportul „Henry Coandă“ au fost luate, ieri, măsuri severe de securitate în aşteptarea sosirii lui George W. Bush, acţiuni la care au participat şi membri ai Secret Service. Cu aproximativ două ore înainte de aterizarea pe aeroport a Air Force One, întreaga zonă unde urma să ajungă aeronava preşedintelui Bush a fost ocupată de maşini ale serviciilor de securitate ale SUA, ale SRI, SPP şi ale Poliţiei Române.

Lucrători ai serviciilor de securitate americane şi-au făcut apariţia în zona de protocol a aeroportului internaţional cu câini special dresaţi, verificând fiecare fir de iarbă sau bagaj al ziariştilor. Totodată, în jurul orei 17.00, două elicoptere militare au decolat de la Baza Militară Otopeni şi au survolat spaţiul aerian în aşteptarea aeronavei prezidenţiale. Pe acoperişul terminalului de protocol al aeroportului au fost postaţi lunetişti care aveau în rază toată zona aeroportului. În jurul orei 17.30, pe aeroport au aterizat două aeronave ale SUA din care a coborât marea majoritate a delegaţiei americane care va participa la Summitul NATO. Agenţilor de securitate români li s-a făcut foame în aşteptarea Air Force One, iar unul dintre ei a cumpărat sandviciuri şi suc, pe care alt coleg le-a mâncat pe ascuns. USA 1, PRIN BUCUREŞTI Bush se plimbă cu „Bestia“ blindată

Limuzinele blindate pe care le foloseşte preşedintele american sunt cele mai performante şi moderne din lume. Modelul utilizat de cel mai puternic om al Planetei este un Cadillac DeVille, supranumit „Bestia“, care costă aproximativ cinci milioane de dolari. De fapt, în serviciul preşedintelui SUA se află trei astfel de limuzine, toate având aceleaşi caracteristici şi acelaşi număr de înmatriculare: USA 1. La vizita pe care a efectuat-o acum doi ani la Bucureşti, Bush a avut la dispoziţie două limuzine Cadillac DeVille, una dintre ele fiind folosită ca „momeală“ pentru eventualele atacuri teroriste. Este foarte probabil ca şi în aceste zile să se întâmple la fel. Faţă de un DeVille clasic, limuzina Casei Albe are o lungime de 7,9 metri şi motor de 400 de cai-putere. Pneurile sunt rezistente la trecerea glonţului, având discuri de titan care pot prelua sarcina anvelopelor dacă acestea sunt penetrate. Cutia de viteze este o bijuterie a tehnicii: automată, cu şase trepte înainte şi două în marşarier. Viteza maximă este de 213 km/h şi 120 km/oră, cu spatele! Limuzina are un „buchet“ de lansatoare de proiectile de mare calibru, aruncătoare de grenade fumigene şi alte câteva echipamente sofisticate de luptă. Nivelul de protecţie este maxim: B7 plus. Permanent, USA 1 este flancată de opt masive autoturisme 4x4, tot Cadillac. Sală de conferinţe în interior Maşina lui Bush mai dispune de un performant sistem de comunicaţie: instrumente care blochează undele radio pentru evitarea bruiajelor, ascultarea convorbirilor telefonice, urmă- rirea prin satelit. Sistemul „Night Vision“ ajută limuzina să se deplaseze prin beznă, fără a avea nevoie să aprindă farurile. În interior există spaţiu pentru şapte persoane: două în faţă, patru în spate şi una la biroul pliant. Habitaclul poate fi transformat, chiar şi în mers, într-o sală de conferinţe.

SOSIREA DELEGAŢIILOR Trafic pe Otopeni MACEDONENII SE GRĂBESC. Prima delegaţie oficială care a sosit în România, ieri, în jurul orei 12.00, a fost a Republicii Macedonia, ţară care speră să fie acceptată în Alianţă cu ocazia summitului de la Bucureşti. Oficialii macedoneni au fost urmaţi de alte delegaţii importante, printre care cea a Canadei. Premierul canadian, Stephen Harper, a sosit la Bucureşti cu o aeronavă care a aterizat la ora 14.00, pe Aeroportul „Henry Coandă“. Puţin mai târziu a ajuns în România şi preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, primul şef de stat afgan ales prin vot popular în anul 2004. SCHEFFER, ÎNAINTE DE BUSH. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a sosit la Bucureşti cu câteva ore înainte de aterizarea Air Force One, care a adus la Bucureşti delegaţia americană. După americani a aterizat pe „Henry Coandă“ şi o delegaţie germană. CONTROL ANTITERO. Maşinile din coloanele oficiale care au preluat delegaţiile oficiale de la Aeroportul Internaţional „Henry Coandă“ au fost controlate antitero la intrarea în aeroport, iar la capetele de pistă s-au aflat elicoptere de supraveghere ale Ministerului Apărării. „Pentru o mai mare siguranţă, coloanele oficiale care vin să preia delegaţiile sunt controlate antitero încă o dată, la intrarea în aeroport. Inclusiv maşinile de ambulanţă sunt verificate de echipele de antiterorişti“, a precizat ieri un oficial al Comandamentului Naţional pentru Securitatea Summitului (CNSS). De asemenea, avioanele cu care sosesc delegaţiile au fost garate pe aeroport şi puse sub paza forţelor antitero ale Serviciului Român de Informaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News