Al cincilea suspect arestat în cazul jafului tezaurului dacic din Olanda

Al cincilea suspect arestat în cazul jafului tezaurului dacic din OlandaSursa foto: Arhivă EVZ

Cazul jafului spectaculos de la Muzeul Drents din Olanda continuă să se dezvolte. Autoritățile olandeze au anunțat marți, 15 aprilie, că au arestat un al cincilea suspect în legătură cu furtul comorilor dacice expuse în muzeu.

Al cincilea suspect, reținut în ancheta jafului tezaurului dacic din Olanda

Suspectul este un bărbat în vârstă de 36 de ani, care locuiește în orașul Alkmaar. Acesta a fost arestat la domiciliul său în dimineața zilei de marți, în urma unor investigații desfășurate de poliție.

 Mediafax notează că bărbatul este implicat în furtul uneia dintre cele mai valoroase piese furate  Coiful de la Coțofenești, o relicvă unică din patrimoniul dacic.

Obiectele de patrimoniu rămân dispărute

Chiar dacă autoritățile au reușit până acum să aresteze cinci persoane suspectate de implicare în acest jaf, artefactele furate nu au fost încă recuperate. Poliția olandeză a transmis, printr-un comunicat oficial, că „obiectele de artă furate nu au fost încă găsite” și că investigațiile se concentrează în continuare pe localizarea acestora.

„Prioritatea și accentul sunt urmărirea capodoperelor furate”, au declarat anchetatorii. Suspectul din Alkmaar urmează să fie audiat pentru a se stabili implicarea sa exactă în furtul produs la Muzeul Drents din Assen. Autoritățile colaborează intens și cu alte instituții internaționale pentru a recupera piesele de o valoare istorică inestimabilă.

Coiful din aur de la Coțofenești și trei brățări dacice

Coiful din aur de la Coțofenești și trei brățări dacice. Sursa foto: Facebook

Jaf cu explozibil la Muzeul Drents

Jaful a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie și a fost executat într-un mod violent și bine planificat. Trei bărbați au forțat intrarea în Muzeul Drents din orașul Assen folosind un dispozitiv exploziv pentru a sparge o ușă.

În urma spargerii, hoții au furat patru obiecte extrem de valoroase: Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur. Aceste piese sunt parte din tezaurul dacic, cu o importanță istorică majoră pentru patrimoniul cultural românesc.

Modul în care a fost realizat furtul, precum și valoarea simbolică și financiară a obiectelor sustrase, au transformat cazul într-unul de interes internațional. Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile speră să recupereze cât mai curând artefactele dispărute.