Al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Scopul este să contracareze eludarea restricțiilor

Al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Scopul este să contracareze eludarea restricțiilor

Ambasadorii Uniunii Europene au convenit asupra celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru agresiunea acesteia împotriva Ucrainei.

Acest lucru a fost raportat pe Twitter de Suedia, care deține în prezent președinția Consiliului UE. „Astăzi, ambasadorii UE au convenit asupra celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei”, se arată în declarație.

Se observă că pachetul include măsuri care vizează contracararea eludării sancțiunilor și liste separate de sancțiuni.

Lista de sancțiuni împotriva Rusiei

Agenția Reuters, citând pe diplomați, a spus că cea mai serioasă inovație a fost decizia de a impune restricții privind vânzarea de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare către țări terțe care le-ar putea revinde Rusiei. Numele acestor țări pot fi indicate în anexa la lista de sancțiuni. Potrivit agenției, UE este îngrijorată de creșterea cererii de produse europene în Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Emiratele Arabe Unite, Turcia și China. Potrivit sursei Politico, unele țări, inclusiv Germania, s-au temut că un astfel de mecanism ar dăuna relațiilor diplomatice și „chiar va forța aceste țări să intre în brațele Rusiei și Chinei”, dar în cele din urmă au convenit asupra sancțiunilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, noul pachet de sancțiuni interzice accesul în porturile UE pentru navele care transbordează de la o navă la alta dacă există motive să se suspecteze că marfa este de origine rusă. Astfel, a menționat Reuters, UE dorește să limiteze practica de încărcare pe mare a navelor cu țiței sau produse petroliere rusești.

Lista actualizată de sancțiuni va include  încă 33 de organizații și  71 de persoane (le va fi interzisă  intrarea în UE, iar bunurile lor vor fi înghețate în bloc) pentru  implicarea lor în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.

Noul pachet de sancțiuni este salutat de Președintele Comisiei Europene

Reuters a reamintit că UE pregătește un nou pachet de sancțiuni din aprilie. În luna mai, ambasadorii țărilor UE nu au reușit să cadă de acord cu privire la aceasta. Ungaria și Grecia au avut obiecții  - au protestat împotriva includerii de către Ucraina a unui număr de companii din aceste țări în lista sponsorilor războiului (este menținută de Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției a Ucrainei). Potrivit Reuters, Ucraina  a eliminat cinci companii maritime grecești de pe listă, după care Grecia a susținut noul pachet. Nici Ungaria nu a blocat-o până la urmă, deși Banca maghiară OTP rămâne pe lista  sponsorilor de război. Potrivit diplomaților, Ungaria a promis că va reveni asupra acestei probleme atunci când se va discuta problema unei noi tranșe de ajutor pentru Ucraina.

O altă problemă controversată, potrivit  Reuters,  a fost includerea în lista de sancțiuni a opt companii chineze despre care UE consideră că vând bunuri Rusiei pe care le poate folosi în războiul împotriva Ucrainei. Comisia Europeană și China au discutat această problemă și, potrivit  surselor Reuters, Beijingul  s-a angajat să facă presiuni asupra acestor companii pentru a întrerupe contactele cu Rusia. Ca urmare, cinci companii au fost excluse de pe listă, restul de trei, conform UE, deși înregistrate în Hong Kong, aparțin de fapt Rusiei, potrivit Gordon.ua.

Președintele Comisiei Europene,  Ursula von der Leyen, a salutat decizia ambasadorilor privind cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni.

„Acest lucru va da o nouă lovitură mașinii de război a lui Putin, cu restricții mai stricte la export care vizează organizațiile susținute de Kremlin. Instrumentul nostru anti-eludare va împiedica Rusia să primească bunuri sancționate”, a scris ea pe  Twitter.