Potrivit AFP, premierul Erdogan şi-a anulat vizita în Elveţia pentru primul meci al naţionalei în cadrul Euro 2008 pentru a participa la reuniunea de urgenţă.
 
Hotărârea Curţii Constituţionale este cea mai gravă înfrângere pentru AKP şi ar putea fi un semnal important în privinţa procesului de la Curtea Supremă, în care procurorii turci cer desfiinţarea partidului premierului Recep Tayyip Erdogan şi a preşedintelui Abdullah Gül, sub acuzaţia de activităţi împotriva laicităţii statului.
 
Amendamentul privind baticul tradiţional islamic, votat de majoritatea AKP din parlament, este principalul argument prin care procurorii vor să demonstreze că partidul lui Erdogan urmăreşte să islamizeze societatea turcă. În cazul în care procurorii vor avea câştig de cauză, AKP va fi desfiinţat, iar 71 de membri proeminenţi ai acestuia – între care şi preşedintele, şi premierul – vor fi îndepărtaţi din activitatea politică timp de cinci ani. Un astfel de verdict ar constitui o victorie a elitelor laiciste ale Turciei.

AKP, partid format din rămăşiţele altor două formaţiuni interzise de justiţia turcă pentru activităţi islamiste, susţine că liberalizarea portului baticului în universităţi este numai o formă de reinstaurare a libertăţii de conştiinţă şi a dreptului neîngrădit la educaţie.