Modificări în acordarea ajutorului de șomaj. Se pregătește un decret

Modificări în acordarea ajutorului de șomaj. Se pregătește un decret Șomaj. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ajutorul de șomaj ar putea suferi modificări în Franța. Guvernul intenționează să scurteze perioada în care oamenii pot solicita indemnizații de șomaj, cu scopul de a crește stimulentele pentru muncă, a declarat premierul francez Gabriel Attal.

Ajutorul de șomaj ar putea suferi modificări

Mai exact, ajutorul de șomaj va fi limitate la maximum 15 luni, în scădere față de 18 luni cât este în prezent, a declarat Attal pentru puvblicația La Tribune Dimanche.

Guvernul intenționează, de asemenea, să impună cerinţa ca cineva să fi lucrat opt luni în ultimele 20 de luni, în loc de şase luni în ultimele 24 de luni cum este în prezent, pentru a fi eligibil să primească ajutor de şomaj.

Mai mult, se preconizează ca noua durată redusă să scadă şi mai mult, în situaţia în care rata şomajului scade sub 6,5% (în prezent este la 7,5%).

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă nu reformăm sistemul de asigurări de şomaj, riscăm să stagnăm în drumul spre ocuparea deplină a forţei de muncă. Această reformă ne va permite să creăm şi mai multe locuri de muncă în ţara noastră”, a declarat Gabriel Attal.

Angoasa, Îngrijorare, AnxietateAjutorul de șomaj ar putea suferi modificări. Sursa foto: Pixabay

Attal a spus că executivul intenţionează să adopte reforma prin decret

O reformă din 2023 care a vizat asigurările de şomaj a permis ca perioada în care cineva poate primi ajutor de şomaj să depindă de condiţiile de pe piaţa muncii, ideea de la care s-a plecat fiind că perioada respectivă trebuie să fie mai mică dacă există locuri de muncă disponibile.

Însă guvernul de la Paris, care face eforturi pentru a respecta planurile vizând reducerea deficitului bugetar, consideră că reforma din 2023 nu a mers suficient de departe.

De asemenea, premierul Attal a spus că executivul intenţionează să adopte reforma prin decret, în loc să o treacă prin parlament, la 1 iulie, ceea ce ar permite intrarea în vigoarea noilor prevederi de la 1 decembrie.

Potrivit calculelor guvernamentale, pe lângă economiile anuale de aproximativ 3,6 miliarde de euro, această reformă va face ca numărul şomerilor să se reducă cu aproximativ 90.000 de persoane, informează reuters.com.