Informații pentru românii din diaspora, care vor să revină în țară. Cum se poate obține ajutorul de șomaj sau pensia

Informații pentru românii din diaspora, care vor să revină în țară. Cum se poate obține ajutorul de șomaj sau pensia Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Tot mai mulți români care au plecat în străinătate doresc să se reîntoarcă acasă, însă își fac griji că nu vor avea niciun venit. Iată cum se poate obține ajutor de șomaj sau pensie după ce ai lucrat în străinătate.

Românii care au lucrat pentru o perioadă în țară și în alte țări ale UE pot solicita drepturi de pensie și ajutor de șomaj atât în temeiul legislației românești, cât și al celei europene.

Cum obții ajutorul de șomaj după ce ai lucrat în străinătate

Românii care se întorc din străinătate trebuie să se înregistreze la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din regiunea în care locuiesc. Aici se va depune formularul european U1 pentru verificarea eligibilității în vederea obținerii ajutorului de șomaj.

Formularul trebuie să fie furnizat de departamentul public de ocupare a forței de muncă sau de organizația de securitate socială din țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ajutorul de șomaj se va obține dacă persoana în cauză îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • aveți un stagiu de cotizare de minimum 12 luni, în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
  • nu aveți niciun venit sau venitul dvs. legal este mai mic decât indicatorul social de referință la data depunerii cererii;
  • nu îndepliniți condițiile de pensionare;
  • sunteți înregistrat la Agenția pentru ocuparea forței de muncă din regiunea în care ați lucrat sau ați obținut venituri ultima dată.

Durata maximă de indemnizare se bazează pe suma perioadelor de asigurare din România și din străinătate. Astfel, indemnizațiile de șomaj se vor acorda diferențiat în funcție de perioada lucrată.

  • șase luni pentru un an de vechime și pentru absolvenți;
  • nouă luni pentru cinci ani vechime;
  • 12 luni pentru oricine are zece ani vechime, potrivit știridiaspora.ro.

Cum poți beneficia de pensie pentru anii lucrați în străinătate

Persoanele care au lucrat pentru o perioadă îndelungată în alte state ale UE pot beneficia de pensie, atât în temeiul legislației românești, cât și a celei de la nivel european.

Prin urmare, românii care au lucrat în alte state membre pot beneficia de pensia comunitară pe care trebuie să o solicite de la Casa Județeană de Pensii din județul în care locuiesc, însă trebuie să îndeplinească vârsta de pensionare, adică de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

De asemenea, condiția de bază pentru cei care doresc să ceară pensie din partea statului în care au lucrat este să aibă contribuțiile plătite măcar un an de zile pe acel teritoriu.

Pensia poate fi primită în lei sau în euro, în funcție de ocul unde se află persoana solicitantă, potrivit Mediafax.