Ai rămas fără job? Vezi dacă te califici pentru ajutorul de șomaj
- Daniela Șerb
- 27 iulie 2015, 10:33
Persoanele rămase fără loc de muncă și absolvenții care nu s-au putut angaja pot beneficia, la cerere,k de ajutor de șomaj. Perioada și cuantumul indemnizației depind de cât timp a lucrat solicitantul în ultimii ani.
Persoanele rămase fără loc de muncă și absolvenții care nu s-au putut angaja pot beneficia, la cerere,k de ajutor de șomaj. Perioada și cuantumul indemnizației depind de cât timp a lucrat solicitantul în ultimii ani.
Pentru a primi indemnizația de șomaj, persoanele vizate trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni în ultimii doi ani înainte de depunerea cererii, să nu aibă venituri sau acestea să fie mai mici decât valoarea indicatorului social (500 de lei) și să nu îndeplinească condițiile de pensionare. Torodată este necesar să fie înregistrate la agențiile locale de ocupare.
Cine poate beneficia de ajutor de șomaj, potrivit legii
Persoanele cărora le-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive ce nu le pot fi reproșate; Cele care au încheiat contract de asigurare pentru șomaj și nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR), care în prezent este de 500 de lei; Cele care au încetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate și care ulterior au redobândit capacitatea de muncă și n-au reușit să se încadreze în muncă; Cele cărora le-au încetat raporturile de muncă/serviciu, din motive ce nu le pot fi reproșate, în perioada în care acestea erau suspendate; Cele în cazul cărora reintegrarea în muncă (prin hotărâre judecătorească definitivă) nu mai este posibilă la unitățile la care au fost încadrate în muncă anterior, din cauza încetării definitive a activității, sau la unitățile care au preluat patrimoniul acestora; Absolvenții instituțiilor de învățământ (care au cel puțin 16 ani) care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire n-au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale; Absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap (care au cel puțin 16 ani) care n-au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.
Indemnizația de șomaj se acordă pe perioade diferite, în funcție de stagiul de cotizare, astfel: șase luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an; nouă luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani; 12 luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani. Suma lunară de bani pe care o primesc șomerii, este stabilita, de asemenea, în funcție de stagiul de cotizare: 75% din valoarea ISR pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an; 75% din valoarea ISR plus o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare: 3% pentru cei cu un stagiu de cotizare de cel puțin trei ani; 5% pentru cei cu un stagiu de cel puțin cinci ani; 7% pentru cei cu un stagiu de cel puțin zece ani; 10% pentru cei cu un stagiu de cel puțin 20 de ani.
Absolvenții instituțiilor de învățamânt și ai școlilor speciale primesc, pe o perioadă de șase luni, un ajutor de șomaj în valoare de 250 de lei.
Potrivit Agenției Naționale de Ocupare, rata șomajului pe luna iunie 2015 a fost de 4,94%.