Numărul americanilor care au depus noi cereri pentru ajutor de şomaj în ultima săptămână a crescut, în mod surprinzător, deasupra pragului de un milion, un pas înapoi pentru piaţa muncii din SUA, afectată de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

Departamentul american al Muncii a informat joi că 1,106 milioane noi cereri pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în săptămâna 9-15 august, mai mult faţă de o cifră revizuită de 971.000 în săptămâna anterioară. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la continuarea scăderii cererilor pentru ajutoare de şomaj, până la 925.000.

Numărul cazurilor de infecţie cu COVID-19 continuă să crească în SUA, ceea ce obligă autorităţile din cele mai afectate zone să închidă afaceri sau să amâne redeschiderea. Printre noile focare descoperite se numără şi unele care au legătură cu redeschiderea campusurilor universitare.

Datele statistice publicate joi mai arată că numărul total al americanilor care primesc ajutoare de şomaj a scăzut în ultima săptămână, de la 15,5 milioane până la 14,8 milioane. Însă aceşti beneficiari primesc ajutoare de şomaj mai mici pentru că un ajutor federal în valoare de 600 de dolari pe săptămână a expirat, ceea ce înseamnă că cei fără un loc de muncă trebuie să se descurce cu ajutoarele mai mici oferite de statele lor.

Aceste cifre ar putea să accelereze discuţiile dintre republicani şi democraţi pentru un nou pachet de stimulare care să ofere asistenţă americanilor care şi-au pierdut locul de muncă atunci când economia a intrat în carantină pentru a opri răspândirea virusului. Până acum economia americană a recuperat doar 9,3 milioane din cele 22 de milioane de locuri de muncă pierdute între lunile februarie şi aprilie.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunţat o serie de măsuri de ajutor, printre care şi majorarea ajutorului de şomaj săptămânal.

„Ajunge, vom salva locurile de muncă americane şi vom veni în ajutorul muncitorilor americani, a declarat preşedintele Donald Trump

În contextul în care SUA depăşesc pragul de 5 milioane de persoane contaminate cu COVID-19 şi înregistrează un bilanţ de peste 160.000 de decese, Casa Albă şi aleşii democraţi din Congres au negociat timp de două săptămâni pentru a conveni un nou plan de amploare destinat susţinerii economiei. La mai puţin de trei luni până la scrutinul prezidenţial, aceste discuţii nu au produs însă niciun rezultat.

Preşedinte SUA a semnat patru ordine executive care prevăd reducerea costurilor salarizării, o indemnizaţie suplimentară de şomaj de 400 de dolari pe săptămână, măsuri de protecţie pentru chiriaşii ameninţaţi cu evacuarea şi amânarea rambursărilor în cazul împrumuturilor făcute de studenţi.

Primul document prevede îngheţarea costurilor salariale pentru americanii ale căror salarii nu depăşesc 100.000 de dolari pe an. ”Dacă ies învingător pe 3 noiembrie, intenţionez să anulez aceste costuri”, a promis Trump, care nu stă prea bine în sondaje.

Al doilea ordin cere agenţiilor pentru Locuinţe, Sănătate şi Centrului pentru combaterea bolilor să „se asigure că locatarii şi proprietarii pot rămâne în locuinţele lor”.

Al treilea document prelungeşte până la sfârşitul anului ajutorul suplimentar acordat şomerilor, în timp ce ultimul decret suspendă rambursarea împrumuturilor făcute de studenţi până la sfârşitul anului şi reduce dobânda la 0%.