Ajutorul de 1.000 € nu va crea joburi pentru toţi şomerii

Ajutorul de 1.000 € nu va crea joburi pentru toţi şomerii

Guvernul estimează că, în perioada următoare, doar 30.000 de persoane aflate în şomaj de peste trei luni îşi vor găsi de lucru.

Astfel, costurile determinate de acordarea celor 1.000 de euro firmelor pentru fiecare loc de muncă pe care este angajată o persoană disponibilizată de mai mult de trei luni s-ar putea ridica la circa 30 milioane de euro, potrivit unor surse oficiale. Măsura face parte din programul anticriză pe patru ani propus de guvern săptămâna trecută şi care se ridică la peste 10 miliarde de euro. Primele măsuri vor fi adoptate în şedinţa de guvern de mâine. „Nu voi aştepta începutul anului viitor pentru ca acest plan să fie operaţional“, a declarat premierul. În şedinţa de mâine, se va prezenta şi un proiect de act normativ pentru suplimentarea cu 100 de milioane de euro a Fondului Naţional pentru IMM-uri.   Contribuţiile la asigurările sociale se reduc în 2009

Alte măsuri adoptate de guvern presupun reducerea contribuţ iei la asigurările sociale cu zece puncte procentuale şi acordarea unui bonus fiscal de 5% pentru persoanele şi firmele care îşi vor plăti la timp impozitele. Diminuarea contribuţiilor la asigurările sociale cu zece puncte procentuale, propusă de premierul Tăriceanu, va începe cu o reducere de maximum două puncte, măsură care va fi aplicată pe parcursul anului viitor, potrivit lui Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri. Pentru acest an, a fost programată o reducere a CAS cu şase puncte procentuale, din care 4,5 puncte pentru angajatori în ianuarie şi decembrie şi 1,5 puncte pentru angajaţi în luna iulie. Prima casă, fără TVA

Guvernul vrea să transforme sectorul construcţiilor de locuinţe în motorul economiei româneşti, fără a prezenta însă un plan concret. Potrivit mai multor analişti, sectorul construcţiilor de locuinţe va fi puternic afectat de criza economică. Primul pas pentru sprijinirea acestui sector ar fi eliminarea sau reducerea taxei pe valoare adăugată la construcţia primei case.

„Putem reduce sau chiar anula TVA-ul pentru construirea primei case“, a declarat, ieri, premierul în urma unei întâlniri cu mai mulţi membri ai cabinetului şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, cu scopul de a identifica şi alte măsuri care pot fi luate pentru a menţine un ritm ridicat al creşterii economice. Premierul a dat asigurări că guvernul nu va majora cota unică de impozitare sau taxa pe valoarea adăugată pentru a asigura fondurile necesare pentru implementarea măsurilor de sprijinire a economiei.

„Nu cred că aceasta este soluţia în acest moment. Soluţiile trebuie să se bazeze pe stimularea comportamentului corect al contribuabililor, fie că vorbim de societăţi comerciale, fie că vorbim de persoane fizice“, a spus Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu, prim-ministru: "Nu voi aştepta începutul anului viitor pentru a pune în aplicare acest plan, deoarece există semnale din economie că tot mai multe întreprinderi îşi restrâng activitatea."

Ne puteți urmări și pe Google News