Danemarca s-a angajat să ofere ajutor Ucrainei. Vor furniza rachete antinavă Harpoon astfel încât țara invadată să încerce să respingă blocada impusă de marina rusă în portul Odesa. Deblocarea portului este o acțiune extrem de importantă pentru exporturile de cereale și alimente.
Lloyd Austin, secretar de stat american al Apărării, a vorbit despre promisiunile de ajutor făcute de douăzeci de țări în cadrul celei de-a doua întâlniri a "Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei". Oficialul susține că întâlnirea a decurs bine, mai multe state oferindu-se să livreze muniție pentru artilerie, sisteme de apărare și vehicule blindate.
„Întâlnirea de astăzi s-a derulat bine", a declarat el. „Multe ţări vor dona muniţie pentru artilerie, sisteme de apărare de coastă, tancuri şi alte vehicule blindate care sunt indispensabile" pentru armata de la Kiev, a adăugat el.
Printre țările care s-au oferit să acorde ajutor Ucrainei se află și Danemarca. Oficialii de la Copenhaga au decis să trimită în special un sistem de rachete antinavă Harpoon, unul dintre cele mai sofisticate care fac parte din marina țărilor occidentale.
Rachetele Harpon sunt, de obicei, lansate de la bordul navelor de război, avioanelor de luptă sau submarinelor. Danemarca are o serie de rachete Harpon diferite. Este singura țară care a achiziționat la finalul anilor '90 o versiune modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion și devine astfel o baterie de apărare de coastă.
Rachetele deținute de Danemarca se numesc Harpoon Block 1, și sunt o variantă mai veche a rachetei care acum a ajuns la a treia generație (Block 3). Modelul Danez are o rază de acțiune de circa 140 de kilometri și o viteză de croazieră de circa 860km/h. Ele zboară destul de des, la câțiva metri deasupra suprafeței apei.
NATO este pregătită să distribuie armament în Ucraina mulți ani la rând
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut o serie de precizări cu privire la distribuirea de armament în Ucraina, după declanșarea războiului. Potrivit acestuia, Alianța Nord-Atlantică este pregătită să furnizeze ajutor militar ani la rând, inclusiv prin facilitarea transferului de arme de producție sovietică pentru armata ucraineană, dar și a unor arme moderne occidentale.
”Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung”, pentru că ”există absolut posibilitatea ca acest război să se prelungească luni sau ani”, a spus Stoltenberg la o reuniune a tinerilor la Bruxelles.
”Aliaţii NATO se pregătesc să ofere sprijin pe o perioadă lungă de timp şi de asemenea să ajute Ucraina să facă trecerea de la echipamentele militare vechi din epoca sovietică la arme şi sisteme mai moderne conform standardelor NATO, care vor necesita mai multă instruire”, a explicat secretarul general, potrivit agerpres.ro.