Ajutor de la stat pentru cultivatorii de tomate, cartofi şi usturoi, dar și pentru crescătorii de animale

Ajutor de la stat pentru cultivatorii de tomate, cartofi şi usturoi, dar și pentru crescătorii de animale Sursa foto: Bizoon | Dreamstime.com

Noi ajutoare de la stat, aprobate de Guvern. În ședința de joi, 22 februarie. guvernul a aprobat astăzi mai multe hotărâri prin care a decis să ofere mai multe ajutoare de la stat. O parte dintre acestea vizează întreprinderile mici şi mijlocii, agricultorii, precum și fermierii și agricultorii.

Întreprinderile mici și mijlocii, agricultorii și crescătorii de animale primesc noi ajutoare de la stat, aprobate astăzi de Guvern.

Ajutor de peste 86 de milioane de lei pentru IMM-uri

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care aprobă Schema de ajutor de minimis pentru sprijinirea beneficiarilor de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19, afectaţi de creşterea ROBOR. Acordarea de ajutor de minimis unui număr de 9.200 de beneficiari.

Prin acest act normativ, se instituie o schemă de ajutor de minimis pentru sprijinirea IMM-urilor beneficiare în perioada pandemiei Covid de ajutorul de stat instituit prin Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă IMM Invest-Romania, respectiv a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schema de minimis are rolul de a finanţa diferenţele de dobândă generate de creşterea ROBOR şi care nu pot fi acoperite din ajutorul de stat aprobat prin acordurile de finanţare conform celor două acte normative.

Bugetul total al schemei este de 86,56 milioane lei, iar plata ajutorului se realizează până la data de 31 decembrie 2025.

Peste 160.000 de lei pentru agricultori

Pe lista ajutoarelor aprobate de Guvern au fost vizați și agricultorii.  Tot astăzi s-au aprobat mai multe acte normative care includ măsuri de sprijin pentru cultivatorii de tomate, cartofi şi usturoi românesc.

Cartofi

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

„În total, alocăm aproape 600 de milioane de lei pentru cultivatorii de tomate, cartofi şi usturoi românesc, dar şi pentru crescătorii de animale”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Actul normativ vizează acordarea unor ajutoare de stat pe baza unei scheme de susținere financiară, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, având ca obiective:

  • asigurarea unui grant financiar, pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 - trimestrul I al anului 2024;
  • asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi, pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro, la cultura de tomate în spații protejate și 20.868.280 lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.230.000 euro la cultura de usturoi.

Ajutorul de stat se va acorda astfel:

- 1.500 euro pentru 1000 mp/beneficiar - la cultura de tomate în spații protejate

- 1.500 euro/ha/beneficiar - la cultura de usturoi

Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, cultivatori de tomate în spații protejate și de usturoi.

fermieri, agricultura

Sursă foto: Arhiva EVZ

Ajutor de la Guvern și pentru crescătorii de animale

În şedinţa de joi, Guvernul a aprobat o hotărâre prin caresectorul creşterii animalelor va primi o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, constând în credite de angajament şi credite bugetare. Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561.571.180 lei, conform comunicatului de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ca urmare a hotărârii adoptate în şedinţa de joi a Guvernului, speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine şi caprine va fi alocată suma de 269 milioane de lei.

Serviciile subvenţionate sunt acordate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, deţinătorilor de atestate de producător, precum şi persoanelor juridice active în domeniul producţiei agricole.