Fermierii polonezi cer un „embargo total” asupra produselor agricole și alimentare

Fermierii polonezi cer un „embargo total” asupra produselor agricole și alimentareSursa foto: Arhiva EVZ

Protestatarii denunţă explozia costurilor de producţie. Un alt semn că relațiile dintre cele două țări devin tensionate. 

Protestatarii denunţă explozia costurilor de producţie. Un alt semn că relațiile dintre cele două țări devin tensionate.

Frontiera cu Ucraina, paralizată

Peste două sute de puncte de blocaj în toată țara, șiruri lungi de tractoare care paralizează autostrăzile, centrele orașelor și punctele de trecere a frontierei: o nouă zi de mobilizare a fermierilor polonezi, marți, 20 februarie, a doborât recordurile de participare. Solicitările agricultorilor sunt aceleași de la începutul anului, dar au devenit mai radicale: protestatarii cer acum un „embargo total” asupra produselor agricole și alimentare ucrainene, precum și retragerea Poloniei din Pactul Verde European.

Aceștia denunță explozia costurilor de producție, în timp ce silozurile și depozitele sunt acum saturate, iar prețurile sunt la cel mai scăzut nivel. Ei se tem de o „catastrofă” înaintea următoarei recolte. La punctul de trecere a frontierei Medyka din sudul țării, fermierii au ocupat șinele și au aruncat pe pământ câteva tone de cereale ucrainene din vagoanele staționate. Acțiuni descrise drept „ilegale (…), rușinoase și infame” de ambasadorul ucrainean la Varșovia, Vasyl Zvarych.

Într-un alt semn că relațiile dintre cele două țări sunt încordate, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a reacționat denunțând o „eroziune a solidarității”: „Situația de la granița poloneză nu poate fi considerată normală. Este o nevoie clară de dreptate. Doar 5% din exporturile noastre agricole trec prin granița poloneză. Situația nu este despre cereale, este o chestiune politică”.

Fermierii polonezi, la protest. Sursa Foto - Dreamstime

Fermierii polonezi, la protest. Sursa Foto - Dreamstime

O „cauză justă”

Întrebat despre evoluția situației, ministrul polonez al dezvoltării, Krzysztof Hetman, membru al partidului țărănesc PSL, a spus că sprijină „cauza justă” a manifestanților.

„Ținând cont că am susținut Ucraina încă din prima zi, aș fi atent în exprimarea unor astfel de opinii, deoarece nu este vorba despre politică. I-aș sfătui pe prietenii noștri ucraineni să fie puțin mai sensibili la problemele fermierilor polonezi”.

Ministrul nu a exclus prelungirea embargoului dacă nu se va găsi o soluţie la nivel european. La rândul său, ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, a amenințat într-un interviu acordat ediției ucrainene a revistei Forbes că va impune un embargo asupra importului de produse alimentare poloneze drept represalii.   Tensiunile dintre Kiev și Varșovia au crescut începând cu septembrie 2023, când Comisia Europeană nu a mai extins embargoul ucrainean pe cereale pentru Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

Pasivitatea Bruxelles-ului

Polonia, guvernată la momentul respectiv de partidul național-populist Lege și Justiție (PiS), a decis să extindă acest embargo în ciuda avizului Bruxelles- ului, ceea ce a dus la o plângere a Kievului la Organizația Mondială a Comerțului.

Coaliția liberală rezultată în urma alegerilor din 15 octombrie 2023 nu a renunțat, deocamdată, la acest embargo, care se referă la grâu, porumb, rapița, floarea soarelui, precum și la anumite produse prelucrate. Guvernul lui Donald Tusk a anunțat că embargoul nu va fi retras până când Polonia nu va încheia un acord cu Ucraina care să reglementeze aceste importuri.

„În prezent plătim prețul pentru cei doi ani de neglijență din partea PiS, care nu a făcut nimic pentru a stabili un sistem de tranzit eficient și nu a negociat un acord bilateral cu Ucraina, așa cum au făcut România și Bulgaria”, afirmă pentru Le Monde Marek Sawicki, fost ministru al agriculturii sub primele guverne ale lui Donald Tusk (2007-2014) și membru al partidului țărănesc PSL.

Tractoare poloneze. Sursa Foto - Dreamstime

Tractoare poloneze. Sursa Foto - Dreamstime

Tensiuni între Ucraina și Polonia

„Uniunea Europeană, deschizându-și granițele în mod necontrolat, nu a anticipat destabilizarea pieței europene. Dacă UE a găsit 50 de miliarde de euro pentru ajutor militar și umanitar destinat Ucrainei”, adaugă el, „ar putea găsi și cele 4 până la 5 miliarde necesare pentru a răscumpăra excedentele europene uriașe /de cereale/, nu doar din Polonia, și de a le exporta în regiunile lumii care sunt afectate de foame”.

Varșovia speră să avanseze în săptămânile următoare, chiar dacă oficialii polonezi își exprimă în culise supărarea față de pasivitatea Bruxelles-ului.

„Lucrăm pentru a ajunge la un acord bilateral cu Ucraina, care ar extinde domeniul de aplicare al protecției pieței poloneze și la alte produse sensibile, cum ar fi zahărul, carnea de pasăre, ouăle, fructele de pădure, mierea, sucul de mere și uleiurile”, a subliniat ministrul agriculturii, Czeslaw Siekierski, într-o scrisoare adresată protestatarilor.

„Competiție neloială”

„Asistăm la o anumită escaladare”, a declarat Sonia Sobczyk-Grygiel, analist în afaceri economice și agricole la centrul de analiză Polityka Insight.

„Încrederea construită la începutul războiului a fost oarecum spulberată de diferențele de interese economice”.

La proteste s-au alăturat transportatorii rutieri, care denunță „concurența neloială” din partea șoferilor de camion ucraineni, precum și un sistem discriminator înregistrat la punctele de trecere a frontierei. Respingerea Pactului ecologic european este, pentru fermierii polonezi, o solicitare la fel de importantă.

UE și Mercosur

„Politicii agricole a UE îi lipsește coerența”, subliniază doamna Sobczyk-Grygiel.

„Pe de o parte, Bruxelles negociază acorduri de liber schimb, precum Mercosur [Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay], deschizându-ne piața către concurența țărilor cu costuri de producție scăzute, unde standardele sunt mai puțin restrictive. Pe de altă parte, aceleași instituții înăspresc considerabil standardele, care apasă asupra propriilor fermieri și le subminează competitivitatea”.

Contradicții pe care guvernul polonez spune că vrea să le aducă în centrul discuțiilor europene.

Autor: Jakub Iwaniuk Le Monde Traducerea: Ruxandra Lambru/RADOR RADIO ROMANIA

Ne puteți urmări și pe Google News