Ajutoare pentru producătorii din industria alimentară. Guvernul plătește până la 500.000 de euro

Ajutoare pentru producătorii din industria alimentară. Guvernul plătește până la 500.000 de euro Sursa foto. EVZ

Producătorii din industria alimentară vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de până la 500.000 euro pentru fiecare întreprindere. Guvernul a adoptat un act normativ ce va reglementa o schemă de ajutor destinată mai multor tipuri de operatori economici care au avut de suferit din cauza războiului din Ucraina. Banii sunt destinați compensării creșterii costurilor cu materiile prime, de transport sau de producție.

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, 16 noiembrie, o Ordonanță de Urgență prin care instituie o schemă de ajutoare pentru operatorii din industria alimentară. Banii sunt destinați celor care activează în industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate, dar și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă. Fiecare întreprindere va benefica, la cerere, de un ajutor financiar în valoare de până la 500.000 de euro.

„Sprijinul destinat producției românești, de maximum 500.000 euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă este parte a răspunsului guvernamental la dificultățile înregistrate de procesatorii din industria alimentară, ca urmare a declanșării războiului din Ucraina”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a precizat că bugetul total alocat acestei măsuri se ridică la 200 de milioane de euro, iar banii vor fi alocați pentru compensarea scumpirilor din ultima perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Alocăm o sumă totală de 200 milioane de euro sub formă de granturi, pentru a compensa parțial creșterea costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă și a costurilor legate de transport, depozitare și procesare”, a mai spus Petre Daea.

Sursa foto: Gov.ro

Cum pot fi cheltuiți cei 500.000 de euro

Actul normativ adoptat de Guvern are la bază Comunicarea Comisiei Europene - Cadru temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu modificările și completările ulterioare. Documentul, publicat în 28 octombrie, și-a prelungit aplicabilitatea până la data de 31 decembrie 2023. Ajutorul financiar reprezintă suma maximă ce va fi alocată unui operator care are nevoie să-și asigure cantitățile minime de faină de grâu, mălai, ulei de floarea soarelui, lapte consum și produse lactate și furaje combinate pentru hrana animalelor.

Cei 500.000 de euro pot acoperi costurile pentru achiziția a 14.280 tone de grâu sau a 14.280 tone porumb, a 9.615 tone de floarea-soarelui sau a 10.000 tone lapte crud. De asemenea, din această sumă se pot produce 15.600 tone de furaje combinate din grâu și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și /sau rapiță.

„Dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cele prevăzute, nivelul grantului financiar se diminuează procentual, în mod corespunzător. Dacă stocurile constituite de beneficiar sunt mai mari decât cele prevăzute, se acordă nivelul maxim al grantului financiar”, au precizat reprezentanții MADR.

Cine poate beneficia de ajutorul financiar

Beneficiarii acestei măsuri, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Agriculturii, sunt operatorii economici care sunt încadrați în următoarele grupe de clasificare CAEN:

Cod CAEN 1061 - Fabricarea produselor de morărit;

Cod CAEN 1041 - Fabricarea uleiurilor și grăsimilor

Cod CAEN 1051 - Fabricarea produselor lactate si a brânzeturilor

Cod CAEN 1091 - Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă