AIFA rectifică: „Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat și la persoanele de peste 55 de ani fără factori de risc”

AIFA rectifică: „Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat și la persoanele de peste 55 de ani fără factori de risc”

AIFA rectifică: „Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat și la persoanele de peste 55 de ani fără factori de risc”

ANSA (Italia), 2 februarie 2021 - Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat și persoanelor cu vârste de peste 55 de ani, care au o sănătate bună.

„În așteptarea datelor suplimentare, inclusiv din studiile în curs de desfășurare, în acest moment este sugerată o utilizare preferențială pentru vaccinul AstraZeneca la populațiile pentru care sunt disponibile dovezi mai solide, și anume subiecți tineri cu vârste între 18 și 55 de ani.

Totuși, se reiterează faptul că, pe baza rezultatelor imunogenității și a datelor de siguranță, raportul beneficiu / risc al acestui vaccin este favorabil” chiar și la subiecții mai în vârstă, „fără factori de risc”, a specificat Comisia tehnico-științifică din cadrul Agenției Italiene a Medicamentului (AIFA) într-un aviz.

Studii în curs de desfășurare

Comisia AIFA a reiterat că, pentru toate cele trei vaccinuri disponibile în prezent, „indicația emisă de EMA conform căreia toate vaccinurile pot fi utilizate la întreaga populație autorizată a fost pe deplin acceptată” și, în primul rând constată dificultatea de a face o comparație corectă pe baza unor confruntări indirecte între studii care, pe lângă faptul că au înscris diferite populații, sunt în mare parte încă în curs de desfășurare.

Chiar și „cu limitările evidențiate mai sus, datele disponibile în prezent indică faptul că, în ceea ce privește reducerea procentuală a frecvenței infecțiilor simptomatice, eficacitatea vaccinului AstraZeneca - afirmă comisia AIFA - este mai mică decât cea a vaccinurilor cu ARN mesager.

Un beneficiu semnificativ

Nivelul de protecție oferit de vaccinul AstraZeneca aduce, oricum, un beneficiu semnificativ în ceea ce privește limitarea pandemiei, având în vedere gestionarea mai mare a utilizării”.

De asemenea, se remarcă faptul că datele din studiile vaccinului AstraZeneca „arată un nivel de incertitudine în estimarea eficacității la subiecții peste 55 de ani, întrucât această populație (în care, totuși, a fost observat un răspuns în ceea ce privește imunogenitatea) a fost slab reprezentată”.

AIFA dă avizul

Prin urmare, comisia AIFA și-a exprimat avizul indicat în „încercarea de a contextualiza cele mai bune condiții de  utilizare a acestui vaccin în raport cu celelalte opțiuni disponibile în prezent (vaccinul BioNTech / Pfizer și Moderna) și a subliniat că această poziționare trebuie înțeleasă ca dinamică și trebuie să fie reevaluată în lumina dovezilor ulterioare, care vor deveni disponibile, în compatibilitate cu organizarea generală a campaniei de vaccinare și cu disponibilitatea vaccinurilor individuale”.

Sursa

Traducerea: Oana Avram, RADOR

Ne puteți urmări și pe Google News