Ai fost infectat cu COVID-19? Ai mare grijă la acest efect secundar

Ai fost infectat cu COVID-19? Ai mare grijă la acest efect secundarSursa: Martinmark | Dreamstime.com

Pandemia provocată de virusul SARS-Cov-2 ne-a schimbat complet viața, iar specialiștii încearcă să ofere cât mai multe informații cu privire la COVID-19. S-a vorbit până acum despre multe efecte secundare, însă s-a descoperit un altul nou. Căderea temporară a părului ar putea fi una dintre neplăcerile cu care se confruntă persoanele care au trecut prin boală.

Specialiștii în domeniul epidemiologiei au făcut multe studii pentru a descoperi efectele adverse ale infectării cu virusul SARS-Cov-2. Potrivit acestora, se pare că variate simptome persistă mai mult timp după trecere prin boală, printre care se numără probleme de concentrare sau pierderi de memorie. Aceste efecte secundare ar putea dura până la nouă luni.

Cercetările arată, de asemenea, că COVID-19 poate duce la pierderea temporară a părului, părul cărunt și alopecie. Specialiștii de la Academia Americană de Dermatologie (AAD) susțin că orice persoană care are febră se poate confrunta cu căderi temporare ale părului.

Într-un ciclu normal de creștere a părului, este normal să se piardă între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Ar putea fi greu de spus dacă pierdeți mai mult decât în mod normal. Totuși, dacă după pieptănare sau la duș scoateți smocuri mari de păr, înseamnă că vă confruntați cu o cădere excesivă.

Cercetătorii susțin că, în general, căderea temporară părului are loc pe bază de stres. Infectarea cu COVID-19 supune organismul la stres, ceea ce înseamnă că poate provoca o cădere a părului mai mare decât de obicei. Aceste efecte apar după aproximativ două, trei luni după trecerea prin boală. Tocmai din acest motiv specialiștii susțin că este posibil ca persoanele care au trecut prin boală să nu facă legătura între căderea părului și infectarea cu virusul SARS-Cov-2.

Studiul efectuat de AAD ne arată că nu trebuie să fim extrem de îngrijorați dacă ne confruntăm cu o cădere a părului după infectarea cu COVID-19. Este un efect advers temporar, care va dispărea într-un interval de șase, până la nouă luni.

COVID-19 și părul cărunt

Un alt studiu efectuat de dermatologi în 2020 a arătat faptul că infectarea cu virusul SARS-Cov-2 poate crește riscul de a apariție a părului cărunt și a alopeciei. Alopecia este formă de pierdere a părului care se prezintă sub două tipuri: aerată, cauzată de sistemul imunitar și atacă foliculii de păr, și androgenetică, genetică caracteristică pentru firul de păr în formă de M.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din São Paulo, Brazilia, au efectuat un sondaj de populație în rândul a peste 66.667 de persoane. Echipa a comparat participanții care aveau COVID-19 cu un grup de control format din cei care nu aveau. Aceștia au descoperit că, la bărbați, cazurile severe ale bolii s-au corelat cu părul cărunt extins. La bărbați și femei, boala severă a fost legată de alopecia ușoară și severă.

În acest studiu au intervenit unele erori. Cercetătorii nu au făcut diferența între cele două tipuri de alopecie și niciunul dintre participanți nu a fost examinat de un dermatolog. Totuși rezultatele studiului sunt susținute de teste anterioare.

Cercetătorii au demonstrat de-a lungul timpului faptul că, dacă un virus sau o bacterie pătrunde în organism, corpul răspunde prin lansarea unui atac în toată regula al sistemului imunitar. Cu cât atacul este mai mare, cu atât este mai probabil ca procesele neesențiale, cum ar fi creșterea părului și conferirea culorii acestuia, să stea pe plan secundar. O boală severă poate provoca chiar moartea celulelor foliculilor de păr, fără a le da nicio șansă de a mai crește din nou.

Ne puteți urmări și pe Google News