AI în asistența medicală. Care sunt riscurile pentru sistemele naționale de sănătate
- Bianca Pislaru
- 10 august 2024, 15:32
Într-un moment în care există peste șapte milioane de pacienți pe lista de așteptare în Anglia și aproximativ 100.000 de posturi vacante, inteligența artificială ar putea revoluționa serviciile de sănătate. AI ar putea îmbunătății îngrijirea pacienților și va lua greutatea de pe umerii personalului.
Utilizările sale sunt variate. Printre care se numără depistarea factorilor de risc în încercarea de a ajuta la prevenirea afecțiunilor cronice. Cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și diabetul. De asemenea, AI poate fi folosit la asistarea medicilor prin analizarea scanărilor și a radiografiilor. Scopul principal este de a accelera diagnosticarea. De asemenea, tehnologia maximizează productivitatea prin îndeplinirea sarcinilor administrative de rutină. De exemplu, programarea întâlnirilor sau captarea notițelor de consultație ale medicilor.
AI în asistența medicală
Inteligența artificială generativă este un tip de AI care poate produce diverse tipuri de conținut, inclusiv text și imagini. Tehnologia va fi transformatoare pentru rezultatele pacienților, potrivit lui Sir John Bell. Acesta este consilier guvernamental superior pentru științele vieții. Sir John este președintele Institutului de Tehnologie Ellison din Oxford. Acesta este un nou centru major de cercetare și dezvoltare care investighează probleme globale, inclusiv utilizarea AI în domeniul sănătății. El afirmă că inteligența artificială va îmbunătăți acuratețea scanărilor diagnostice. De asemenea, va genera previziuni privind rezultatele pacienților în cazul diferitelor intervenții medicale. Acest lucru va conduce la decizii de tratament mai bine informate și mai personalizate.
Dar el avertizează că cercetătorii nu ar trebui să lucreze în izolare, în schimb inovarea ar trebui să fie împărtășită în mod echitabil în întreaga țară. Scopul este de a evita ca unele comunități să fie în pierdere. „Pentru a obține aceste beneficii, sistemele de sănătate trebuie să deblocheze valoarea enormă prinsă în prezent în silozurile de date. Dar, trebuie să se protejeze în același timp împotriva riscurilor", spune Sir John.
„Permiterea accesului la toate datele, în medii de cercetare sigure și securizate, va îmbunătăți reprezentativitatea, acuratețea și egalitatea instrumentelor AI. Acest lucru va fi în beneficiul tuturor categoriilor sociale. Astfel, se va reduce povara financiară și economică a funcționării unui Serviciu Național de Sănătate” a adăugat expertul.
Atenuarea riscurilor
AI deschide o lume de posibilități, dar aduce și riscuri și provocări, cum ar fi menținerea acurateței. Rezultatele trebuie în continuare verificate de personal calificat. Guvernul evaluează în prezent inteligența artificială generativă pentru a fi utilizată în sistemul public de sănătate. Una dintre probleme este că uneori poate „halucina" și genera conținut care nu este fundamentat. Dr. Caroline Green face parte din Institutul pentru Etică în Inteligența Artificială din cadrul Universității Oxford. Aceasta este conștientă de faptul că unii membri ai personalului medical și de îngrijire folosesc modele precum ChatGPT pentru a căuta sfaturi.
„Este important ca persoanele care utilizează aceste instrumente să fie instruite corespunzător în acest sens. Ceea ce înseamnă că înțeleg și știu cum să atenueze riscurile legate de limitările tehnologice... cum ar fi posibilitatea furnizării de informații greșite", spune ea. Ea consideră că este important ca persoanele care lucrează în domeniul sănătății și al asistenței sociale, pacienții și alte organizații să se implice în dezvoltarea inteligenței artificiale. De asemenea, să continue să evalueze orice impact împreună cu aceștia pentru a construi încrederea.
Dr. Green spune că unii pacienți au decis să nu se mai înregistreze la medicul de familie de teama modului în care AI poate fi utilizată în asistența lor medicală. Mai exact, sunt îngrijorați de modul în care informațiile lor private pot fi partajate. „Acest lucru înseamnă, desigur, că aceste persoane ar putea să nu primească asistența medicală de care ar putea avea nevoie în viitor", spune ea. Apoi, există riscul de părtinire. Modelele de inteligență artificială pot fi antrenate pe baza unor seturi de date care ar putea să nu reflecte populațiile la care vor fi aplicate. Se pune problema inegalităților în materie de sănătate bazate pe aspecte precum sexul sau etnia. Prin urmare, reglementarea este esențială. Aceasta trebuie să mențină pacienții în siguranță și să le protejeze datele personale.
Deși puțini pot nega efectul transformator pe care AI îl are în cadrul asistenței medicale, există provocări care trebuie depășite. Nu în ultimul rând, personalul medical trebuie să aibă încrederea necesară pentru a o utiliza, conform BBC .