Ahmadinejad, păzit de trupele SUA la Bagdad

Ahmadinejad, păzit de trupele SUA la Bagdad

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad s-a declarat, ieri, „cu adevărat fericit“ să fie primul preşedinte al Republicii Islamice care vizitează Irakul, după războiul iraniano-irakian (1980- 1988), în care au murit peste un milion de oameni.

„Această vizită va deschide un nou capitol în relaţiile bilaterale dintre ţările noastre şi va contribui la atmosfera de cooperare în regiune“, a spus Ahmadinejad, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său irakian, Jalal Talabani.   Ahmadinejad, a cărui vizită a fost posibilă, în mod ironic, numai ca urmare a invaziei celui mai aprig inamic al său, Statele Unite, a fost primit în palatul prezidenţial din Bagdad, unde s-a întreţinut cu preşedintele Talabani. Liderul de la Teheran s-a întâlnit apoi cu premierul Nuri al- Maliki şi cu vicepreşedintele Adel Abdul-Mahdi.

Întrevederile au avut loc în Zona Verde a Bagdadului, sector securizat de trupele Washingtonului, care acuză Iranul că oferă ajutor militanţilor din Irak.

Într-un interviu publicat ieri de cotidianul spaniol „El Pais“, Ahmadinejad a categorisit ca „normale“ atacurile împotriva ocupaţiei americane, apreciind că SUA „nu înţeleg cultura regiunii“. „Ei cred că toate problemele se rezolvă cu lovituri de tun“, a spus liderul Iranului, stat care se află într-o confruntare surdă cu SUA şi aliaţii lor, din cauza programului nuclear dezvoltat de Teheran. În interviul din „El Pais“, Ahmadinejad a exclus posibilitatea unei intervenţii militare americane împotriva Iranului, subliniind că ţara sa este „pregătită să lupte“ cu orice duşman.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Londra, Comisia de politică externă a parlamentului britanic a publicat ieri un raport în care arată că o operaţiune militară împotriva Iranului s-ar solda cu un eşec şi, în plus, ar putea provoca o reacţie în lanţ în Orientul Mijlociu.