Ahmadinejad, chemat la ordine de ayatollah

Ahmadinejad, chemat la ordine de ayatollah

O dispută mai veche cu liderul spiritual al Republicii Islamice l-a costat pe preşedintele iranian o audiere dură în Parlament, o premieră după anul 1979.

Pentru prima dată de la Revoluţia Islamică din 1979, un preşedinte iranian a fost audiat în Parlament, răspunzând mai multor întrebări incomode adre­sate de un grup de deputaţi ostili. Premiera nu a avut drept cauză principală starea generală a Republicii Islamice, ci mai degrabă un conflict mocnit, izbucnit anul trecut între Mahmoud Ahmadinejad, şeful statului, şi ayatollahul Ali Khamenei, liderul spiritual al ţării şi cel care deţine de fapt puterea la Teheran. Odihnă după umilinţă

În aprilie anul trecut, Ahmadinejad i-a cerut ministrului Informaţiilor, Heydar Moslehi, un aliat al ayatollahului, să îşi depună demisia. Moslehi a acceptat, dar la numai câteva zile era repus în funcţie la ordinul personal al liderului spiritual.

Ahmadinejad a dispărut apoi din viaţa publică timp de aproape două săptămâni, absentând de la şedinţele de guvern. "M-am odihnit, aşa cum mi-au recomandat în mod repetat prietenii", a explicat senin, ieri, preşedintele, interpelat de deputaţii din facţiunea ultraconservatoare a Parlamentului iranian. În realitate, au dezvăluit apropiaţi de-ai preşedintelui, Ahmadinejad nu a vrut să mai dea ochii preţ de câteva zile cu ministrul reinstalat în funcţie.

Cu doar câteva luni înainte, preşedintele îl destituise şi pe ministrul de Externe Manouchehr Mottaki fără să se consulte deloc cu Ali Khamenei. Precedent periculos

Consilierii ayatollahului l-au avertizat atunci pe acesta că Ahmadinejad a vrut prin această decizie să preia frâiele diplomaţiei iraniene într-un moment sensibil pentru ţară, când comunitatea interna-ţională îi cerea socoteală pentru programul nuclear.

Ahmadinejad a apărat ieri prestaţia economică a guvernului său şi a respins acuzaţiile privind sfidarea ayatollahului.

Presa tradiţio­na­listă de la Teheran i-a amintit preşedintelui că în 1981, un alt şef al statului, Abolhassan Banisadr, a fost demis şi forţat să plece în exil după o dispută similară cu ayatollahul Khomeini, primul ghid spiritual al ţării.