Agricultura sufocată de mentalităţi şi de pile

Agricultura sufocată de mentalităţi şi de pile

Românului îi lipseşte încrederea şi e la 50 de ani distanţă de agricultura modernă. Nu duce însă lipsă de "ajutorul" funcţionarilor corupţi.

Pieţele sunt pline de carne, lapte, legume şi fructe ce provin din UE, în timp ce produsele autohtone, provenite de la vaci crescute pe păşuni, ajung la porci.

Ne lăudăm că pământul ţării ar putea hrăni 80 de milioane de oameni, dar 70% din ceea ce punem pe masă provine din import.

Români corupţi vs nemţi specialişti

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cea mai mare problemă a agriculturii româneşti pare să fie mentalitatea, faptul ca românul nu şi-a recâştigat spiritul întreprinzător pierdut în vremea comunismului. Unii agricultori au înţeles că trebuie să se zbată singuri pentru nivelul lor de trai, dar degeaba, dacă funcţionărimea românească e la fel de leneşă, coruptă şi ineficientă ca pe vremuri. Pune voit sau nevoit beţe în roate ţăranilor care încearcă să evolueze, să acceseze fonduri europene. Am fost în Germania, acolo funcţionarii care lucrează în domeniul agricol sunt specialişti ", spune Anca Nastasi, corespondent al Ştirilor ProTv, după ce a realizat mai multe reportaje despre situaţia agriculturii româneşti.

De la 18.00, într-o nouă ediţie a emisiunii "România, te iubesc!", Anca Nastasi face o analiză lucidă a cauzelor care ţin în loc agricultura.

"Un alt mare handicap - după cum îmi povestea văcarul Costel Caraş - e incapacitatea românului de a se uni, fiindca oamenii par să nu mai aibă încredere nici în propria-i umbră. Mai toţi ţăranii cu care am vorbit spun că toate asociaţiile au funcţionat perfect până la bani - când vine vorba de pus bani pentru a construi ceva: o mulgătoare electrică a satului, o făbricuţă în proprietatea unei cooperative ţărăneşti, un tractor pe care să-l împartă mai mulţi săteni, toate planurile se năruie!", adaugă corespondentul Ştirilor ProTv.