Agricultorii din cadrul Asociației Forța Fermierilor in Republica Moldova vor scoate mâine, 21 iunie, tehnica agricolă în stradă, ca formă de protest față de guvernarea PAS, pentru că nu sunt satisfăcute de răspunsul Cabinetului de Miniștri la revindecările lor.
Liderului AFF, Alexandr Slusari, a declarat că protestul fermierilor va începe la ora 10:00 și va fi „o formă de avertizare, cu scoaterea tehnicii pe mai multe trasei din raioanele din țară”. „În situația lipsei de dialog cu conducerea țării privind revendicările noastre, Asociația Forța Fermierilor anunță pentru mâine, 21 iunie, la orele 10:00 un protest de avertizare cu tehnica agricolă în mai multe raioane. Va fi o manifestație cu lozinci doar economice. Toate forțele politice rugăm să ne ocolească. Orice încercare de a politiza protestul vom considera drept provocare și vom lua măsuri de curmare”, anunță astăzi, Slusari.
Mari nemulțumiri și proteste anunțate de fermierii din Republica Moldova
La data de 13 iunie, AFF a anunțat despre un posibil protest „de amploare” din partea membrilor Asociației, dacă autoritățile nu vor satisface cerințele fermierilor afectați de crize, majorările continue la carburanți și seceta ce s-a abătut asupra Moldovei.
AFF afirmă că, „cu părere de rău, în toată această perioadă prim-ministra așa și nu a găsit timp să discute cu reprezentanții organizației, iar ședința de lucru cu președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară nu s-a soldat cu nici un rezultat”.
Revendicările AFF pentru perioada imediat următoarea rămân neschimbate:restituirea fermierilor (cu excepția agroholdingurilor) accizelor în sumele depline la toată motorina, procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare; compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizantelor și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni; neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei până la 1,5 lei per litru; deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grâu de la fermierii autohtoni.