Legea a fost inițiată de Oana Bâzgan și a fost semnată de 111 parlamentari. Aceasta prevede instituirea unui Registru național automatizat, care să aibă în evidență autorii contravențiilor și infracțiunilor sexuale.

Registrul reprezintă un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis următoarele infracţiuni: trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerşetoriei, folosire a unui minor în scop de cerşetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostituţiei infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, corupere sexuală, racolare a minorilor în scopuri sexuale, hărţuire sexuală, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, pornografie infantilă, ultraj contra bunelor moravuri, incest.

Potrivit legii promulgate de președintele țării, persoanele care figurează în acest registru vor fi obligate să comunice o dată la maxim 3 luni de zile informații precum: locul de muncă, mijloacele de existență, persoanele cu care obișnuiesc să intre în contact, respectiv ce instituții publice frecventează. 

Verificări la domiciliu pentru agresorii sexuali

De asemenea, agresorii sexuali vor trebui să comunice poliției schimbarea domiciliului și de asemenea, să anunțe în cel mult 3-15 zile dacă urmează să plece într-o călătorie. 

Potrivit actului normativ, „poliția are obligația de a desfășura periodic, dar nu mai târziu de odată la 3 luni, verificări la domiciliu, reşedinţa sau imobilul în care persoanele înscrise în Registru locuiesc efectiv, în scopul obţinerii de date şi informaţii privind comportamentul acestor persoane şi modul de obţinere a mijloacelor de existenţă, precum şi actualizării, după caz, a datelor din Registru sau din celelalte baze de date ale Poliţiei Române".